ΤΟΠΙΚΑ

Αντώνης Μουζάκης: Στοίχημα να σταθεί κανείς όρθιος στα πόδια του

αντώνης-μουζάκης-στοίχημα-να-σταθεί-κ-574696

Στοίχημα αποτελεί για τους φοροτεχνικούς – λογιστές να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που, πέραν της οικονομική κρίσης και του αντίκτυπού της, έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και τις νέες αλλαγές του Νόμου Κατρούγκαλου. Πλειάδα φοροτεχνικών έχουν ήδη οδηγηθεί σε συρρίκνωση των γραφείων τους, ενώ το ένα τρίτο των επαγγελματιών του κλάδου έχει απλήρωτες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ.

Ο λογιστής – φοροτεχνικός, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αντώνης Μουζάκης, στη χθεσινή ημερίδα του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, εξήγησε ότι ο κλάδος βιώνει στο πετσί του τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, καθώς το εισόδημα έχει συρρικνωθεί, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 25%.

«Οι πελάτες μας είτε κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο, είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και αδυνατούν να πληρώσουν και εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρήσεις και λογιστές, φυσικά πρόσωπα και λογιστές είναι πιασμένοι χέρι-χέρι. «Υπό αυτήν την έννοια γίνεται ένας μεγάλος αγώνας, προκειμένου να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εμάς, για να μπορέσουμε να ξεπροβάλλουμε τα προβλήματα», ανέφερε ο ίδιος.

Από τη χθεσινή ημερίδα στην «Κυψέλη»

Ο αγώνας λοιπόν σε αυτήν την περίοδο, όπως είπε ο κ. Μουζάκης, είναι «να μπορέσει κάποιος να σταθεί στα πόδια του και όχι να βγάλει ιδιαίτερα κέρδη, αλλά να σταθεί όρθιος. Αν κανείς οδηγηθεί σε παύση εργασιών, τότε δύσκολα θα μπορέσει να κάνει επανεκκίνηση, όταν κάποια στιγμή στο μέλλον η οικονομία πάρει τα πάνω της», επισήμανε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ ενημέρωσε τους φοροτεχνικούς αναλυτικά για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία αλλά και στις βασικές τομές που φέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό, ιδιαίτερα στο κομμάτι εκείνο που αφορά στις εισφορές επιχειρήσεων φυσικών προσώπων, επιτηδευματιών, ώστε οι επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στα του ΕΦΚΑ αλλά και στις φορολογικές δηλώσεις.

Από κει και πέρα, ο κ. Μουζάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες που έχει κάποιος για την αδήλωτη εργασία, ενώ ενημέρωσε και για το περιουσιολόγιο, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων εκείνων των χωρών, που έχουν υπογράψει ένα συγκεκριμένο πρότυπο του ΟΟΣΑ, καθώς τα του πλαστικού χρήματος και της διασύνδεσης των μέσων εκτύπωσης φορολογικών στοιχείων με το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προσφυγές στο ΣτΕ για το υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι προσβάλλεται μόνο το εκκαθαριστικό σημείωμα και όχι ο νόμος ή η υπουργική απόφαση, και άρα οι προσφυγές μπορεί να είναι μόνο ατομικές και όχι μαζικές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου