ΤΟΠΙΚΑ

Δράση για την τόνωση της ανακύκλωσης

δράση-για-την-τόνωση-της-ανακύκλωσης-574583

Σε εννέα σημεία στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου θα τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι και θα αναβαθμιστούν οι περιοχές

Δράση για την τόνωση της ανακύκλωσης αναλαμβάνει ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου. Μελέτη προϋπολογισμού 1.222.020 ευρώ αναμένεται να κατατεθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και μόλις υλοποιηθεί δεν θα ενισχύσει τον δήμο απλώς με τρεις γραμμές ανακύκλωσης, αλλά στα σημεία που θα τοποθετηθούν οι κάδοι θα αναβαθμιστεί το σύνολο του περιβάλλοντος χώρου.

Η μελέτη προβλέπει την προμήθεια εννέα υπόγειων διπλών συστημάτων με κάδους χωρητικότητας 2.500 λίτρων, στους οποίους θα γίνεται ανακύκλωση σε τρεις γραμμές: χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων από εννέα σημεία, που θα καθοριστούν, ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο θα πρέπει να εκπαιδεύσει και το προσωπικό.

Το πρόγραμμα δεν σταματά εκεί. Προβλέπει επίσης ανάπλαση του χώρου στα σημεία που θα τοποθετηθούν οι κάδοι. Θα υπάρχουν πινακίδες πληροφόρησης ανά στόμιο, προκειμένου ο δημότης ή ο επισκέπτης να απορρίπτει τα ανακυκλώσιμα υλικά στον σωστό κάδο. Θα δημιουργηθούν επίσης μικροί χώροι πάρκινγκ με πινακίδα ολιγόλεπτης στάθμευσης, όπου θα μπορούν να σταματούν τα οχήματα για να ρίχνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Στα σημεία που θα οριστούν θα κατασκευαστούν και δομές θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες ή εμποδιζόμενα άτομα. Θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά φωτιστικά για την πλήρη επάρκεια φωτισμού του χώρου, ενώ το σκηνικό των… πράσινων «γωνιών» θα συμπληρώσουν και ηλιακά παγκάκια ξεκούρασης! Στα συγκεκριμένα παγκάκια θα υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης κινητών τηλεφώνων.

Σημειώνεται ότι στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν φυτεύσεις με δέντρα και καλλωπιστικά φυτά.

Στόχος του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου είναι η ανακύκλωση να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα προς τους δημότες. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε φορά που θα γίνεται αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, αυτά τα ζυγίζονται σε σύστημα ζύγισης που θα εγκατασταθεί στα απορριμματοφόρα. Το βάρος των ανακυκλώσιμων και η αξία τους θα αναρτάται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του δήμου. Και στο τέλος κάθε χρόνου, το ποσό που θα συγκεντρώνεται θα δεσμεύεται από τα ταμεία για δράσεις που θα γίνονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου