ΤΟΠΙΚΑ

Γραφείο Ενημέρωσης Μεταναστών λειτουργεί στο κτίριο «Στρεφτάρη»

γραφείο-ενημέρωσης-μεταναστών-λειτο-573891

Λύση σε ένα σημαντικό θέμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των μεταναστών οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Βόλο, δόθηκε το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.) Δήμου Βόλου κ.Ευθύμη Τσάμη. Πρόκειται για την έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης Μεταναστών, από την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, σε χώρο που διατέθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού στο κτίριο «Στρεφτάρη».

Η σύσταση Γραφείου Ενημέρωσης Μεταναστών προτάθηκε από μέλη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ. και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ., με σκοπό την ενημέρωση των μεταναστών σε θέματα που τους αφορούν και τους ταλαιπωρούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποκαθίστανται οι αρμόδιες υπηρεσίες, ιδίως της Περιφέρειας, που έχουν την ευθύνη της επίλυσης των προβλημάτων τους. Το Γραφείο θα στελεχωθεί από εθελοντές, μέλη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ. και του Δικηγορικού Συλλόγου Μαγνησίας και θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 6-8 μ.μ. και κάθε Τετάρτη 10-13 π.μ.

Ένα άλλο θέμα, επίσης, που αντιμετωπίστηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Βόλου είναι η παραχώρηση χώρου στο Σύλλογο Αλβανών μεταναστών «Πρόοδος», με πρόεδρο τον κ.Κούκα Ασίμ, για την εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανικής καταγωγής που γεννήθηκαν και διαμένουν στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε ο κ.Τσάμης, μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου προς τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., ακολούθησαν συζητήσεις και συνεννοήσεις με διάφορες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να βρεθεί διαθέσιμος χώρος. Τελικώς αποφασίστηκε να παραχωρηθεί χώρος στον «Δίαυλο», όπου θα γίνονται μαθήματα μια φορά τη βδομάδα, επί δίωρο, από δασκάλους που θα εξασφαλίσει ο Σύλλογος, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Πρόοδος», στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με το Δήμο Βόλου και θέλοντας να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την ευγνωμοσύνη του για την ικανοποίηση του αιτήματος, ανέλαβε και πραγματοποίησε αφιλοκερδώς το βάψιμο του χώρου υποδοχής στο «Δίαυλο» και μιας αίθουσας στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ήδη έχει παραχωρηθεί αντίστοιχος χώρος στο κτίριο του Δ.Ι.Ε.Κ. που λειτουργεί για την εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά μελών του Συλλόγου Αλβανών «Ιλλυρία».

«Πάγια τακτική μας», τόνισε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ. Δήμου Βόλου Ευθ.Τσάμης, είναι να προσπαθούμε να επιλύουμε προβλήματα των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην περιοχή μας, ώστε να εντάσσονται αρμονικά στην κοινωνία μας, καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητας και της τοπικής οικονομίας και θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου