Στις «μυλόπετρες» της ακρίβειας και της εκτόξευσης των τιμών στα δομικά υλικά, με αποτέλεσμα πολλές τεχνικές εταιρείες να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις πριν αναλάβουν ένα έργο, υπάρχει κίνδυνος να εμπλακεί το μεγάλο αρδευτικό έργο στην Κάρλα, συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έργο που προβλέπει επέκταση κατά 26 χιλιόμετρα των αρδευτικών δικτύων της λίμνης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι διαδικασίες δημοπράτησης ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναδείχτηκε ανάδοχος. Το έργο θα εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες επιπλέον 26.000 στρεμμάτων καλλιεργειών στις περιοχές του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου, ενώ περιλαμβάνει επίσης έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης, συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων και έργα αγροτικής οδοποιίας σε συνολικό μήκος άνω των 76 χιλιομέτρων.
Αναμένεται να συμβάλλει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων αρδεύσεων και στη μείωση του αριθμού των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή και στην αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της Κάρλας.
Η σύμβαση εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος. Είναι θέμα χρόνου να κληθεί ο εργολάβος για να υπογράψει και να εγκατασταθεί το εργοτάξιο.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, παραμένει άγνωστο αν ο ανάδοχος θα δεχθεί να αναλάβει.
«Εχει περάσει τον προσυμβατικό έλεγχο το έργο, αλλά δεν ξέρουμε αν θα δεχθεί να αναλάβει ο ανάδοχος. Η κατάσταση είναι δύσκολη με τα δημόσια έργα, που ξεκινούν τώρα ή βρίσκονται σε εξέλιξη, λόγω των πολύ υψηλών τιμών στα δομικά υλικά, που έχουν εκτινάξει το κόστος», πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός και επέσεισε τον κίνδυνο ότι ενδεχομένως το επόμενο διάστημα εργοληπτικές εταιρείες να δηλώσουν αδυναμία να συνεχίσουν έργα, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί.
Στη Μαγνησία ακόμη ένα έργο που αφορά οδικές αποκαταστάσεις στο Νότιο Πήλιο δεν έχει ξεκινήσει. Η σύμβαση με τον εργολάβο έχει υπογραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά ο ανάδοχος έχει γνωστοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει εργασίες, αν δεν σταθεροποιηθούν οι τιμές.
Αναφορικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία δύο μεγάλα έργα υπογειοποίησης σε Λάρισα και Τρίκαλα οδεύουν προς επαναδημοπράτηση, καθώς κανείς εργολάβος δεν δέχτηκε να αναλάβει.
Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, το κυρίαρχο όμως είναι να διασφαλιστούν τα κονδύλια για να καλυφτούν τυχόν ανατιμολογήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση ΥΠΟΜΕΔΙ και εργοληπτικών εταιρειών.
«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τα υπουργεία είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προκαλεί η ενεργειακή κρίση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πιστεύω, όμως, ότι παράλληλα θα βρεθεί λύση και για το θέμα των έργων», σημείωσε.
Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες εκτέλεσης ενός έργου, ώστε να μην δημιουργείται «χάσμα» μεταξύ των αρχικών προϋπολογισμών κόστους των έργων.
Ο περιφερειάρχης μετέβη χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για να υπογράψει τις συμβάσεις για τρία έργα στη Μαγνησία και συγκεκριμένα της κατασκευής γέφυρας στον χείμαρρο Ξηριά, στις «Άσπρες Πεταλούδες», της αναπαλαίωσης ενός τέμπλου του Ιερού Ναού στην Πορταριά και της συντήρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου.
Τα χαρακτηριστικά
των τριών νέων έργων
Η σύμβαση για το έργο κατασκευής νέας γέφυρας, επί του χειμάρρου Ξηριά στο σημείο όπου ενώνεται η συνοικία «Νέο Δέλτα» με το Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες», είναι προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας.
«Είναι ένα έργο που εγγυάται την ασφαλή πρόσβαση στις «Άσπρες Πεταλούδες», αλλάζει την εικόνα στην περιοχή, δημιουργεί συνθήκες ασφαλούς διέλευσης για οχήματα και πεζούς, αλλά και συνθήκες ασφάλειας έναντι πλημμυρικών φαινομένων», τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Η νέα γέφυρα θα αντικαταστήσει μία ιρλανδική διάβαση, όπου είχαν γίνει πολλά ατυχήματα, θα έχει μήκος 36 μέτρα και πλάτος 6 μέτρα.
Θα γίνει διευθέτηση της κοίτης του ποταμού και σύνδεση με σωστό τρόπο με την οδό Μενελάου Λουντέμη. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο. Ο εργολάβος έδωσε έκπτωση 34%.
Η σύμβαση για την επισκευή του παλιού τέμπλου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Πορταριά, είναι προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Πρόκειται για ιστορικό τέμπλο, που αποτελεί πολιτιστικό κειμήλιο.
Τέλος, η σύμβαση για τη συντήρηση του Χιονοδρομικού είναι ύψους 70.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, σύντομα θα δημοπρατηθεί η ανακατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου, στο πλαίσιο της μελέτης που έχει εκπονηθεί και προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ