ΤΟΠΙΚΑ

Υπέρβαροι πέντε στους δέκα ενήλικες

υπέρβαροι-πέντε-στους-δέκα-ενήλικες-573028

Συντονισμένη ενημερωτική καμπάνια για τις ολέθριες συνέπειες της μάστιγας της παχυσαρκίας που απασχολεί πέντε στους δέκα ενήλικες, πραγματοποιήθηκε χθες στην καρδιά της πόλης, στον πεζόδρομο της Ερμού, με αποδέκτες περισσότερους από 800 συμπολίτες.

Η δράση πρόληψης «Χάνω βάρος, κερδίζω ζωή» υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ειδικοί επιστήμονες της ομάδας προαγωγής υγείας της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, γιατροί, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες στους διερχόμενους, παράλληλα διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό, το οποίο επιμελήθηκαν οι σπουδαστές του Τμήματος Γραφιστικής του Δημοτικού ΙΕΚ και η χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση πλαισιώθηκε γευστικά από γλυκό, υγιεινό παρασκεύασμα από δημητριακά, μέλι και στέβια, το οποίο επιμελήθηκαν οι σπουδαστές του Τμήματος Μαγειρικής που λειτουργεί επίσης στο Δημοτικό ΙΕΚ.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα, είναι το απότοκο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από το 1996, ξεκίνησαν επί των ημερών του ΔΟΥΚ και συνεχίζονται, με επίκεντρο πάντα την προαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Η ομάδα των επιστημόνων που απαρτίζουν την ομάδα προαγωγής υγείας της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ επιτελούν πολύ σημαντικό έργο και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια, σε όλα τα κοινωνικά κέντρα, τους παιδικούς σταθμούς της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και σε δώδεκα σχολεία στον ευρύτερο Δήμο Βόλου», επισημαίνει η κ. Μπαρμπουδάκη, προσθέτοντας παράλληλα ότι: «η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για όλους».

Η δράση πρόληψης «Χάνω βάρος, κερδίζω ζωή» υλοποιείται στα τέσσερα Κοινωνικά Κέντρα της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, τα οποία βρίσκονται στις συνοικίες: Νέας Δημητριάδας (Απόλλωνος 57α), Αγίου Γεωργίου (πλατεία Χρυσοχοΐδη), Νεάπολης (Σκουφά με Φιλικής Εταιρείας) και Αλυκών (Βάκχου με Ηρώων Πολυτεχνείου).

Δίνοντας το στίγμα της σημαντικής προσπάθειας που αναπτύσσεται, η γιατρός κ. Κατερίνα Αχμάντ αναφέρει ότι: «στόχοι της προσπάθειας είναι να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας, ότι η παχυσαρκία αποτελεί νόσο με πολλές και σοβαρές επιπλοκές. Στόχος, προσθέτει η κ. Αχμάντ, είναι να κατανοήσουν όλοι, ότι η απώλεια βάρους χρειάζεται την ουσιαστική τους δέσμευση, ενώ παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσουν με τη βοήθεια της Ομάδας Υγείας, και ανάλογα με την ηλικία τους, το φύλο και τυχόν παθήσεις, το ατομικό τους πρόγραμμα για την απώλεια βάρους, το οποίο θα βασίζεται στη σωστή διατροφή, άσκηση και διαχείριση του ελεύθερου χρόνου».

Η δράση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και αξιολόγηση του λιπιδαιμικού προφίλ, τη λήψη ιατροκοινωνικού ιστορικού αλλά και τη δυνατότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας και στήριξης, που είναι πολύ σημαντική.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου