ΤΟΠΙΚΑ

Θα… ψηθούμε την Παρασκευή

θα-ψηθούμε-την-παρασκευή-851206

Κύμα καύσωνα προβλέπεται να σαρώσει και τη Μαγνησία από την ερχόμενη Παρασκευή. Ο υδράργυρος μέχρι την Κυριακή θα σκαρφαλώσει μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, που θα μετατρέψουν την ηπειρωτική χώρα σε «καμίνι» θέτουν σε αυξημένη ετοιμότητα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων προβλέπει σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Από την Παρασκευή στην ηπειρωτική χώρα, η θερμοκρασία θα φτάσει στους 37 έως και 39 βαθμούς Κελσίου. Ο υδράργυρος θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αγγίζοντας την Κυριακή τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας Χαρ. Τσαμπάζη, το σύστημα «Άρατος» επιβεβαιώνει σε τοπικό επίπεδο τις προβλέψεις της ΕΜΥ, για το κύμα καύσωνα που θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα.

Συμβουλές για μέτρα που καλούνται να λάβουν οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έδωσε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα θερμοπληξίας.

Συγκεκριμένα, καλούνται να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση, να καταναλώνουν πολλά υγρά, να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να φορούν ελαφρά ρούχα, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά ή ανεμιστήρες και να κάνουν συχνά κρύα ντους.

Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δίνουν στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά.

Μέτρα για δασικές πυρκαγιές
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας καλεί τους δήμους τις κοινότητες και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να λάβουν αυξημένα μέτρα κατά των δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα αντιπυρικά τους σχέδια, οι δήμοι και κοινότητες καλούνται να έχουν σε ετοιμότητα μηχανήματα, να κινητοποιήσουν εθελοντές πολίτες και να οργανώσουν διαρκείς περιπολίες.

Υπενθυμίζεται στους ΟΤΑ ότι επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.

Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης του ΣΝΟ για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

Ειδικότερα οι εκδρομείς παρακαλούνται:
• να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
• να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
• να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου