ΤΟΠΙΚΑ

«Αποκλιμακώνονται» δήμοι της Μαγνησίας ~ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ 2»

αποκλιμακώνονται-δήμοι-της-μαγνησ-572792

Η δημιουργία τεράστιων δήμων σε συγκεκριμένες δημοσιονομικές συνθήκες, δεν έχει αποδώσει

Στην κεντρική και διακηρυγμένη πολιτική της δέσμευση να καταργήσει τον «Καλλικράτη», προχωράει η κυβέρνηση και ήδη έχει αρχίσει η προεργασία στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει και τη χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Με δεδομένη την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου να προχωρήσει σε δημιουργία νέων Δήμων, πληροφορίες από το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και το Υπ. Εσωτερικών αναφέρουν πως εξετάζεται και η χωροταξική αποκλιμάκωση των 5 Δήμων της ηπειρωτικής Μαγνησίας με τη δημιουργία ενός – δύο νέων Δήμων.

«Υπάρχουν μερικές προτάσεις για αναθεώρηση εδαφικών περιφερειών Δήμων της ηπειρωτικής Μαγνησίας που αντιμετωπίζουν σήμερα σύνθετα προβλήματα. Η δημιουργία τεράστιων Δήμων σε συγκεκριμένες δημοσιονομικές συνθήκες, δεν έχει αποδώσει ενώ δεν έχει προκύψει και η ελάχιστη ομοιογένεια βασικών χαρακτηριστικών. Πολίτες σε Δημοτικές Ενότητες αισθάνονται ακόμη και σήμερα ξένο σώμα στο Δήμο που προσαρτήθηκαν και με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, είναι δύσκολο να προσαρμοστούν στη νέα διοικητική πραγματικότητα.

Εάν «διχοτομηθούν» για παράδειγμα δύο μεγάλοι Δήμοι της ηπειρωτικής Μαγνησίας, εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στέλεχος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης που είναι γνώστης απόψεων για τη χωροταξική αναδιοργάνωση των ΟΤΑ, ίσως δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα νέο βιώσιμο μοντέλο. Ο χάρτης των Δήμων στη Μαγνησία, δεν θα παραμείνει ο ίδιος αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προκάλεσε ο «Καλλικράτης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βολιώτης Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης επισημαίνει ότι « θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο, με βασικά στοιχεία την χωροταξική αποκλιμάκωση, την αποκέντρωση, τον προσδιορισμό αρμοδιοτήτων, την επαρκή και ακριβή κατανομή πόρων και επενδυτικών μέσων, την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των ΟΤΑ με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών.

Δεν θα αντιμετωπίσουμε τους ΟΤΑ ως φορείς υποβολής αιτημάτων προς την κυβέρνηση, αλλά ισότιμους εταίρους στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Θέλουμε η διαδικασία της διαβούλευσης να ξεφύγει από τους τέσσερις τείχους του υπουργείου και της πάσης φύσεως επιτροπές και μελέτες και να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση με τους αιρετούς και τους εργαζομένους, με την επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες».

Σε συνάντησή του με την Κεντρική Ενωση Δήμων ο κ. Πουλάκης, αναφερόμενος στην οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια των ΟΤΑ ανέφερε πως «θα θέλαμε να καταργήσουμε όλο το πλέγμα των σχετιζόμενων με το Παρατηρητήριο διατάξεων και να το αντικαταστήσουμε με μία νέα ρύθμιση, βγάζοντας την τιμωρητική λογική της με κάθε κόστος βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, από ένα σύστημα ουσιαστικής παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών των ΟΤΑ και από ένα πρόγραμμα πραγματικής ανάσας ανάκτησης της πραγματικής βιωσιμότητας των δήμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ετσι λοιπόν οι παρακρατήσεις από τους ΚΑΠ, που «πραξικοπηματικά» και εν κρυπτώ θεσμοθετήθηκαν λίγες μέρες πριν κλείσει η προηγούμενη Βουλή μέσα από Βροχή τροπολογιών θα πρέπει να τις ξαναδούμε.»

Κωτσός: Υπάρχουν χωροταξικές αταξίες

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Γ. Κωτσός, επισημαίνει πως «ο Καλλικράτης δημιούργησε χωροταξικές αταξίες οι οποίες απαιτούν προσεκτική προσέγγιση αλλά το μείζον είναι ένα νέο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και η οικονομική ενίσχυση με θεσμοθετημένους πόρους. Εάν προχωρήσει μια αναθεώρηση του χάρτη των Δήμων μόνο με χωροταξική ανακατανομή, θα είναι άστοχη», καταλήγει ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, επισημαίνοντας ότι σήμερα ο νομός Τρικάλων έχει 4 Δήμους και η Καρδίτσα 6 Δήμους όταν η ηπειρωτική Μαγνησία, με μεγαλύτερο πληθυσμό έχει 5 Δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι με τον «Καλλικράτη» στο Νομό Μαγνησίας, συστάθηκαν οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Βόλου με έδρα το Βόλο αποτελούμενος από τους Δήμους α. Αγριάς β. Αισωνίας γ. Βόλου δ. Ιωλκού ε. Ν. Αγχιάλου στ. Ν. Ιωνίας ζ. Πορταριάς η. Αρτέμιδας και την κοινότητα Μακρινίτσης, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Ρήγα Φεραίου με έδρα το Βελεστίνο αποτελούμενος από τους δήμους α. Κάρλας β. Φερών και την κοινότητα Κεραμιδίου, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου με έδρα τη Ζαγορά αποτελούμενος από τους δήμους α. Ζαγοράς και β. Μουρεσίου, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Αλμυρού με έδρα τον Αλμυρό αποτελούμενος από τους δήμους α. Αλμυρού β. Πτελεού γ. Σούρπης και την κοινότητα Ανάβρας, οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμος Νοτίου Πηλίου με έδρα την Αργαλαστή αποτελούμενος από τους δήμους α. Αργαλαστής β. Αφετών γ. Μηλεών δ. Σηπιάδος και την κοινότητα Τρικερίου, οι οποίοι καταργούνται. Στους δήμους Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου δεν επέρχεται καμία μεταβολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου