ΤΟΠΙΚΑ

Φθηνότερα 1.200 φάρμακα

φθηνότερα-1-200-φάρμακα-57269

Νέες, μειωμένες τιμές σε 1.200 φάρμακα θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, γεγονός ωστόσο που δεν το βλέπουν με «καλό μάτι» όλοι οι φαρμακοποιοί, αφού αναφέρουν ότι με τη μείωση της δαπάνης ίσως προκληθούν ελλείψεις στην αγορά.

Στο μεταξύ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας, κατά την οποία θα συζητηθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν οι φαρμακοποιοί, αφού είχαν αναστείλει τις κινητοποιήσεων εν μέσω εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστα Ματσιόλη από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου θα υπάρχουν μειωμένες τιμές σε 1.200 φάρμακα, σύμφωνα με το διορθωτικό δελτίο τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Μεσοσταθμικά η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που επιτεύχθηκε με το δελτίο τιμών εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας σε περίπου 10%.

Αναφορικά με το δελτίο τιμών από το υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται  ότι στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%. Επίσης, στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Τέλος ο κ. Ματσιόλης τονίζει: «Από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία.Σύμφωνα με αυτή το 50% της διαφοράς που τυχόν θα προκύπτει ανάμεσα στην τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου και του γενόσημου/αντίγραφου -σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο τα φθηνότερα γενόσημα- θα το πληρώνει ο ασφαλισμένος, εφόσον φυσικά επιλέγει το πρωτότυπο. Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε όλη τη διαφορά της τιμής. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά, η διαφορά θα μοιράζεται εξ ημισείας μεταξύ ασφαλισμένου και ΕΟΠΥΥ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου