ΤΟΠΙΚΑ

Πεδίο μάχης η πόλη Χοστ

πεδίο-μάχης-η-πόλη-χοστ-851206

Ταλιμπάν επιτέθηκαν χθες Σάββατο σε κυβερνητικά κτίρια της πόλης Χοστ, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν με βομβιστές αυτοκτονίας, πυρά και ρουκέτες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας του Αφγανιστάν στρατηγό Μοχάμεντ Ζαχίρ Αζίμι, τουλάχιστον τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
«Μία ομάδα τρομοκρατών επιτέθηκε σε κτίρια της κυβέρνησης και σε μία τράπεζα. Τρεις από τους τρομοκράτες ανατινάχθηκαν, ενώ μία άλλη μικρή ομάδα συνεχίζει να αντιστέκεται στις δυνάμεις ασφαλείας» δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμαντ Ζάχιρ Αζίμι.
«Οι αντάρτες που είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και πετούν ρουκέτες έχουν παγιδευτεί σε ένα κτίριο και συνεχίζουν να αντιστέκονται» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κτίριο της τοπικής κυβέρνησης, επιτρέποντας σε ενόπλους να εισέλθουν σε συγκρότημα κτιρίων. Ο ίδιος δήλωσε ότι υπήρξαν πολλά θύματα.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες που μιλούν για επιθέσεις στην πόλη.
Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων, εξαιτίας της δυσκολίας των κατοίκων να κινηθούν στους δρόμους της πόλης. Στο Χοστ βρίσκεται και μια αμερικανική στρατιωτική βάση.
Μάχη ξέσπασε στην πόλη, όταν αφγανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους ενόπλους και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.

Μπράουν και Ομπάμα
είχαν συνομιλία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χθες Παρασκευή, ημέρα που το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ενισχύσεις στη χώρα μετά την πρόσφατη αλματώδη αύξηση των απωλειών στρατιωτών της Βρετανίας στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει 125 ακόμη στρατιώτες στο Αφγανιστάν την Δευτέρα, μετά την αύξηση των θανάτων ανδρών των ενόπλων δυνάμεων αυτόν τον μήνα, όταν ο συνολικός απολογισμός ξεπέρασε τον συνολικό του πολέμου στο Ιράκ–φθάνοντας τους 188 νεκρούς, εκ των οποίων οι 19 σκοτώθηκαν μέσα στον Ιούλιο.
Οι Μπράουν και Ομπάμα τόνισαν ότι είναι σημαντικό “οι σύμμαχοι στο NATO να μοιράζονται τα πολιτικά και στρατιωτικά βάρη”, ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Βρετανία έχει αναπτύξει περίπου 9.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατά κύριο λόγο μάχονται με τους Ταλιμπάν στη νότια επαρχία Χελμάντ.
Η αύξηση των θανάτων αποτέλεσε αφορμή νέων έντονων επικρίσεων σε βάρος της αποδυναμωμένης κυβέρνησης Μπράουν, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, το σκάνδαλο των βουλευτικών δαπανών και την ήττα της στις ευρωεκλογές.
Οι Μπράουν και Ομπάμα συμφώνησαν ότι είναι “κρίσιμη” η αποστολή στο Αφγανιστάν τόσο για εκείνη τη χώρα όσο και για τις δικές τους. Ακόμα, συμφώνησαν πως “παρά το τραγικό ανθρώπινο κόστος, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Χελμάντ σημειώνουν πρόοδο, και βοηθούν να υπάρξει η αναγκαία ασφάλεια εν όψει των εκλογών στο Αφγανιστάν”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Επιπλέον, “θα χρειαστεί [να βρεθεί] μια ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια, την διακυβέρνηση και την οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας συνεκτικής προσέγγισης”, εκτίμησαν οι Μπράουν και Ομπάμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου