ΤΟΠΙΚΑ

Ω, τι χαρά, συνάντησα την «επανίδρυση»

ω-τι-χαρά-συνάντησα-την-επανίδρυση-851206

Μου την περιγράφουν με τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους πολλοί αναγνώστες που την έχουν συναντήσει σε διάφορα «στέκια» του κρατικού μας μηχανισμού. Αλλά είχα πάντα την περιέργεια να την γνωρίσω και προσωπικά αυτή την πολύφερνη κυρία που λέγεται «επανίδρυση του κράτους».
Την είδα την Παρασκευή στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία. Ήταν η επανίδρυση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Το φόρεμά της, σχεδιασμένο υποθέτω από τον κ. Παπαληγούρα, ραμμένο από τον κ. Χατζηγάκη και σιδερωμένο από τον κ. Δένδια, ήταν ακριβώς αυτό που θα ταίριαζε σε μια κυρία την οποία με την πρώτη ματιά θα τη χαρακτηρίζατε «τριτοκοσμική».
Μια τεράστια ουρά 187 ανθρώπων. Την οποία εξυπηρετούσαν –εργαζόμενοι σαν μηχανάκια, οφείλω να ομολογήσω- δύο μόνο υπάλληλοι. Οι οποίοι ήθελαν χρόνο για να ελέγχουν, ως έπρεπε και ως όφειλαν, τα χαρτιά που κατέθετε ο καθένας. Και σημειώστε ότι μερικοί δικηγόροι κατέθεταν δεκάδες εγγράφων.
Σε αυτή την ουρά στεκόμουν όρθιος από τις 9.30 ως τις 12.20. Ούτε μια συσκευή για αριθμούς προτεραιότητας, ώστε να μπορείς να πάρεις τον αριθμό σου, να βγεις έξω και να μη συγχρωτίζεσαι τόσες ώρες, σαρδελοποιημένος, και μάλιστα σε καιρούς γρίπης. Ούτε κανένα κάθισμα, έστω μόνο για ηλικιωμένους, εγκύους, άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν το είχαμε όσοι έτυχε, για κάποιο λόγο ο καθένας, να βρεθούμε εκτάκτως εκεί. Εκείνο που με κούφανε ήταν οι διάλογοι των δικηγόρων, οι οποίοι υφίστανται σε… σταθερή βάση αυτή την τριτοκοσμική πραγματικότητα.
Πόσο κοστίζει αλήθεια ένα πλαστικό μαραφέτι, από αυτό που έχουν σε άλλες υπηρεσίες ή τράπεζες, για να παίρνεις έναν αριθμό προτεραιότητας;
Και τι αντίληψη και πνεύμα φανερώνει αυτή η απουσία μερικών καθισμάτων; Ότι δεν έχουμε γίνει ακόμη πολίτες για το… επανιδρυμένο κράτος μας. Ότι είμαστε ακόμη οι «απεχθείς και άξεστοι υπήκοοι», όπως μας… ίδρυσε των… Βαυαρών.
Να ελπίσω, κύριε Πρόεδρε, ότι η «επανίδρυση του κράτους» στο χώρο της Δικαιοσύνης έχει ήδη φτάσει στην Περιφέρεια, αλλά απλώς ξέχασε ή δεν πρόλαβε να περάσει και από την πρωτεύουσα; Ή μήπως σε κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου