ΤΟΠΙΚΑ

Απάντηση για τις κάμερες στην ΕΒΕΤΑΜ

απάντηση-για-τις-κάμερες-στην-εβεταμ-851206

Αντισυνταγματική είναι η ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και ψήφισε η Βουλή για τη λειτουργία καμερών σε δημόσιους χώρους, με σκοπό την πάταξη της εγκληματικότητας. Αυτό αποφαίνεται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με γνωμοδότησή της (1/09), η οποία όμως έρχεται αφότου η κυβέρνηση κατέθεσε άρον άρον (και ψήφισε) τη ρύθμιση στη Βουλή υποστηρίζοντας διά του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Δένδια ότι δεν θα περιμένει τη γνωμοδότηση της Αρχής διότι θα πάρει πολύ χρόνο…
Η Αρχή, ωστόσο, λέει «όχι» στην καταγραφή των κινήσεων των πολιτών σε δημόσιους χώρους (καταγραφή ήχου και εικόνας) κρίνοντας ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν εναρμονίζεται με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές επιταγές.
Στην πολυσέλιδη γνωμοδότησή της η Αρχή διατυπώνει σωρεία παρατηρήσεων με τις πλέον σημαντικές να αναφέρουν τα εξής:
* Στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας γενικεύεται η εφαρμογή του μέτρου χωρίς να εξειδικεύεται ο σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που θα καταγράφονται από τις κάμερες. Παράδειγμα εξειδικευμένου σκοπού, επισημαίνει η Αρχή, θα μπορούσε να είναι η αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ζωής.
* Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την προστασία των πολιτών που θίγονται από την επεξεργασία και την καταγραφή των προσωπικών τους δεδομένων.
* Δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια ο υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων, ο οποίος συλλέγει, αποθηκεύει και επεξεργάζεται τα δεδομένα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου