ΤΟΠΙΚΑ

Τρόφιμα 11,5 τόνων για απόρους

τρόφιμα-115-τόνων-για-απόρους-5721

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα αλληλεγγύης για τη στήριξη των Σπιτιών Γαλήνης και των αναξιοπαθούντων κατ’ επέκταση, η οποία μεταφράζεται στην συγκέντρωση 11,5 τόνων τροφίμων κάθε είδους. Το πρόγραμμα «όλοι μαζί μπορούμε» που πήρε σάρκα και οστά με πρωτοβουλία του ΣΚΑΙ και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υλοποιείται σε όλες τις Μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μητρόπολης Δημητριάδος, μετράει ήδη ένα χρόνο και δύο μήνες ζωής, και αποφέρει πολύ σημαντικούς καρπούς. Τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται σε διάφορα μάρκετ της περιοχής μας, διανέμονται κατόπιν στα Σπίτια Γαλήνης και σε απόρους συμπολίτες μας.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο υπεύθυνος τροφοδοσίας της Μητρόπολης, Νίκος Βογιατζόγλου «αυξάνονται ραγδαία οι ανάγκες του κόσμου και παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνονται τρόφιμα ανά δεκαπέντε περίπου μέρες, εντούτοις, η ζήτηση από την πλευρά των απόρων είναι πολύ μεγάλη». Το πλέον συγκινητικό στοιχείο που έχει καταγραφεί από την συγκεκριμένη προσπάθεια, είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα τρόφιμα συγκεντρώνονται σε μάρκετ όπου ψωνίζουν συμπολίτες με μικρότερες οικονομικές δυνατότητες, γεγονός που αποδεικνύει ότι αρκετοί καταθέτουν κυριολεκτικά το υστέρημά τους, για να συνδράμουν την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Τα ειδικά καλάθια που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα μάρκετ της περιοχής μας, γεμίζουν διαρκώς με τρόφιμα μακράς διαρκείας, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, κονσέρβες, ζάχαρη και κάθε προϊόν που μπορεί να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του κόσμου. Η συγκέντρωση των τροφίμων γίνεται ανά είκοσι μέρες περίπου από συνεργάτες της τοπικής Εκκλησίας και στην διάρκεια των εορτών, με μεγαλύτερη συχνότητα.

«Είναι συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου και αυτό δείχνει ότι περισσεύει η αγάπη και αλληλεγγύη» υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. «Το πρόγραμμα που ξεκίνησε για περιορισμένη χρονική περίοδο, προσθέτει ο Σεβασμιώτατος, σήμερα συνεχίζεται να εφαρμόζεται χάρη στους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να προσφέρουν και για μας αποτελεί ουσιαστική πηγή τροφίμων, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τόσο στα Σπίτια Γαλήνης, όσο και στη Μητρόπολη, όπου ετοιμάζουμε καθημερινά το φαγητό για τα τρία ιδρύματα της πόλης μας, το Ορφανοτροφείο, τις Ασπρες Πεταλούδες και το Οικοτροφείο Αλτσχάϊμερ».

Είναι παρήγορη η διαπίστωση ότι σε εποχές κρίσης και διπλασιασμού των γευμάτων που προσφέρονται καθημερινά σε απόρους, η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού διατηρείται σε υψηλά επίπεδα κι όπως τονίζει παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος «έχουμε ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα και ελπίζω έτσι να συνεχίσουμε και μάλιστα ενόψει και της περιόδου που πλέον ξεκινάει, αλλά και του Πάσχα που έρχεται». Εκατοντάδες αιτήματα για οικονομική βοήθεια διατυπώθηκαν και διατυπώνονται καθημερινά στην τοπική Εκκλησία, πέρα από το καθημερινό φαγητό και σε πολλές περιπτώσεις καλύφθηκαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του νερού, άπορες οικογένειες εξασφάλισαν θέρμανση για τα παιδιά τους, μοναχικοί άνθρωποι, βρήκαν το στήριγμα που λόγω συνθηκών είχαν στερηθεί. Σε κάθε περίπτωση, εντείνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να καλυφθεί κάθε έκτακτη ανάγκη, στην αιχμή της οικονομικής κρίσης, που κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της, ενισχύοντας ωστόσο, το αίσθημα της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου