ΤΟΠΙΚΑ

«Ποδαρικό» με απεργία για τους Οικοδόμους

ποδαρικό-με-απεργία-για-τους-οικοδό-57166
«Ποδαρικό» στο 2013 με απεργία από τους Οικοδόμους της Μαγνησίας. Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων βγαίνει στους δρόμους μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου με βασικά αιτήματα την κατάργηση της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακούφιση των ανέργων.
Το γεγονός ότι από 1.1.2013 αυξήθηκαν κατά δύο χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους οικοδόμους, παλιούς και νέους, ειδικά σε μία περίοδο που η οικοδομή πλήττεται ανεπανόρθωτα και το μεροκάματο για τους περισσότερους είναι δυσεύρετο.
«Τώρα με τον αγώνα μας, τονίζει η Ομοσπονδία, να επιβάλουμε να πάρει πίσω τη βάρβαρη απόφαση που οδηγεί τους συναδέλφους μας για δύο ακόμη χρόνια στο μαδέρι. Να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την οργάνωση του αγώνα. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων. Είναι ευθύνη όλων η οργάνωση της πάλης του κλάδου ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, τις αντιλαϊκές πολιτικές και τους φορείς τους», καταλήγει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου των Οικοδόμων Βάιος Λαγοδόντης, μιλώντας για τη νέα απεργία με την οποία ξεκινά το 2013, περιέγραψε την κατάσταση με μελανά χρώματα. Η απασχόληση στην παρούσα συγκυρία στους οικοδόμους στη Μαγνησία είναι μειωμένη κατά 80% και πλέον, ενώ όπως καταγγέλθηκε ψαλιδίζονται διαρκώς οι αποδοχές σε επίπεδα από 35-50 ευρώ όταν η συλλογική σύμβαση ορίζει το ημερήσια αμοιβή από 50 ως 90 ευρώ. Δεκάδες μάλιστα οικοδόμοι καθημερινά περνούν το κατώφλι του ΟΑΕΔ για να αναζητήσουν δουλειά, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν εργατοτεχνίτες που τους τέσσερις τελευταίους μήνες δεν έχουν κάνει ούτε ένα μεροκάματο.
“Ο κλάδος μας δυστυχώς είναι ο πρώτος που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση” συμπλήρωσε o κ. Λαγοδόντης. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν να κολλήσουν ένσημο μήνες τώρα και προσπαθούν να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας και αυτό όταν μπορούν να το κατοχυρώσουν. Δεν είναι δυνατόν να μένουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει όλοι να πάρουν το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας. Παλεύουμε χρόνια για ορισμένα αιτήματα και ήρθε η ώρα πλέον να δικαιωθούμε”.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου