ΤΟΠΙΚΑ

Σε Βελιγράδι και Βουδαπέστη οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου

σε-βελιγράδι-και-βουδαπέστη-οι-μαθητέ-570770

Με επιτυχία η πενθήμερη εκδρομή των μαθητών

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 2 έως 6 Απριλίου η πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών και των συνοδών καθηγητών του 5ου Γυμνασίου Βόλου στο Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη. Η εκδρομή έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης Πολιτιστικών προγραμμάτων και προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Πρώτος προορισμός ήταν η πόλη του Βελιγραδίου όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν σε σημαντικά αξιοθέατα απόλυτα συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης. Η περιήγηση στο ιστορικό κέντρο περιλάμβανε επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους ναούς στον κόσμο και στο οχυρό Kalemegdan στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Sava.

Στους μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να δουν τα βομβαρδισμένα κρατικά κτίρια στο κέντρο της πόλης (1999) που συνδέονται με τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της χώρας και να επισκεφθούν το μουσείο Αεροπορίας, όπου είδαν μαχητικά αεροσκάφη αλλά και συντρίμμια αεροσκαφών του Α’ και Β’ Παγκοσμίων πολέμων αλλά και των ημερών του εμφυλίου.

Δεύτερος προορισμός η μαγευτική πόλη της Βουδαπέστης. Οι γέφυρες που ενώνουν τη Βούδα με την Πέστη, το Κοινοβούλιο, η πλατεία Ηρώων, ο καθεδρικός ναός του Αγ. Στεφάνου, ήταν μερικά από τα σημεία στα οποία οι μαθητές ξεναγήθηκαν καταλήγοντας στο μουσείο House of Terror, όπου παρουσιάζονται ντοκουμέντα και εκθέματα δύο πολιτικών συστημάτων (Ναζισμός – Κομμουνισμός), που στιγμάτισαν την ιστορία του ουγγρικού λαού.

Κατά την επίσκεψη στα Παραδουνάβια χωριά και ειδικότερα στον Αγιο Ανδρέα τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν αλλά και να μιλήσουν με απογόνους Ελλήνων μεταναστών κατά την περίοδο του ελληνικού εμφυλίου.

Το ταξίδι πρόσφερε τη δυνατότητα στους μαθητές να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στο χάρτη της Ευρώπης (1789-2015) λόγω των πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων, επισημαίνοντας τις αλληλεπιδράσεις των λαών.

Ηταν μια ενδιαφέρουσα εκδρομή που πρόσφερε στους μαθητές πολύτιμες εμπειρίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου