ΤΟΠΙΚΑ

Κάλεσμα των «Μαζί για τον Βόλο» για τη συγκέντρωση κατά της καύσης σκουπιδιών

κάλεσμα-των-μαζί-για-τον-βόλο-για-τη-σ-568153

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση κατά της καύσης σκουπιδιών που διοργανώνεται για το Σάββατο στην παραλία του Βόλου απευθύνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Μαζί για τον Βόλο», στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ημέρα αναστοχασμού της σχέσης μας με το φυσικό περιβάλλον. Μας θυμίζει επιτακτικά κάθε χρόνο, πως η ζωή στον πλανήτη εξαρτάται άμεσα από το περιβάλλον και όσα αυτό μας προσφέρει. Ειδικά σε πόλεις όπως ο Βόλος, τα ζητήματα περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της αναβάθμισης του επιπέδου της ποιότητας ζωής.

Η προστασία του δασικού πλούτου πέριξ της πόλης και η ενίσχυση του πρασίνου εντός του αστικού ιστού, η προστασία του Παγασητικού μέσω της αναβάθμισης των υποδομών επεξεργασίας και διαχείρισης των λυμάτων, η αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης μέσω ενεργητικών πολιτικών και η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγει σε μεγάλες ποσότητες ένα αστικό κέντρο, στη βάση της ανακύκλωσης και της επανάχρησης υλικών, είναι ζητήματα αιχμής για τον Βόλο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να λειτουργεί προωθητικά στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων και να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, η ολιγωρία, οι καθυστερήσεις, η μικροπολιτική τακτική, αλλά και -σε κάποιες περιπτώσεις- η αντίθετη από τα παραπάνω πολιτική κατεύθυνση, έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα τα ζητήματα περιβάλλοντος στην πόλη μας.

Ενδεικτική περίπτωση των σημαντικών πολιτικών ευθυνών του Δήμου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι η διαχείριση του κορυφαίου θέματος της αέριας ρύπανσης που συμβάλλει καθοριστικά στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Οι δύο αυτοδιοικητικές αρχές προωθούν τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής καυσίμου παραγωγού απορριμμάτων (SRF) για την τοπική τσιμεντοβιομηχανία, ενώ παράλληλα αποκρύπτουν αποτελέσματα μελετών για υπερβάσεις βιομηχανιών (Χαλυβουργία).

Η περαιτέρω επιβάρυνση της αέριας ρύπανσης και κατ’ επέκτασιν της δημόσιας υγείας, από την επέκταση της χρήσης RDF-SRF που προωθεί αντί της ανακύκλωσης η σημερινή κυβέρνηση, όπως άλλωστε και η εδώ και χρόνια χρήση του εξαιρετικά επικίνδυνου Pet-Coke, είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την πόλη. Πόσω μάλλον όταν το εργοστάσιο που τα καίει βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης, όταν οι έλεγχοι είναι πλημμελείς, οι μετρήσεις των ρύπων είναι κρυφοί, και για τις διοξίνες και τα φουράνια δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα.

Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διεκδικήσουμε στις πόλεις μας νέους πνεύμονες πρασίνου, τη βελτίωση του αέρα που αναπνέουμε και του νερού που πίνουμε.

Καλούμε τους συμπολίτες μας το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 19:00, σε συγκέντρωση στην παραλία της πόλης, στο Ηρώον, για να διεκδικήσουμε την πόλη που θέλουμε.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου