ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση χιλιάδων φίλων των Μουσείων και διεθνών προσωπικοτήτων στο Βόλο

συνάντηση-χιλιάδων-φίλων-των-μουσείω-567447

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί η Μαγνησία, η οποία θα αποτελέσει σημείο συνάντησης των απανταχού φίλων των Μουσείων, τόσο της Ελλάδας, όσο και της ομογένειας, το προσεχές φθινόπωρο.

Ο μεγαλόπνοος στόχος θα υλοποιηθεί χάρη στη συνεργασία της μεγάλης κυρίας του Ελληνικού πολιτισμού, της Πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων, Λίλας ντε Τσάβες και του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, μετά από πρόταση της προέδρου, Σούλας Μπαρτζιώκα. Παράλληλα η κ. Ντε Τσάβες εκφράζει την πρόθεση διοργάνωσης πολιτιστικής εκδρομής στους νεολιθικούς οικισμούς Διμηνίου και Σέσκλου, με τη συμμετοχή Πρέσβεων διαφόρων χωρών, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τους δύο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Τα παραπάνω επεσήμανε με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η επί σειρά ετών πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων και αντιπρόεδρος του EMF, του European Museum Forum του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία βρέθηκε στο Βόλο, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση κοπής πίτας του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου», που πραγματοποιήθηκε προχθές στο ξενοδοχείο Παρκ.

Η διεθνούς φήμης εθνολόγος, η οποία άφησε τη σφραγίδα της στο Μουσείο Μπενάκη, αναφέρθηκε στο σύγχρονο Μουσειακό τοπίο στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι κοινωνίες των πολιτών και στην προκειμένη περίπτωση οι φίλοι των Μουσείων. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, τα Μουσεία και ιδιαιτέρως το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την πόλη και την Ελλάδα ευρύτερα, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ανάπτυξη της τοπικής, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Παίρνοντας ως παράδειγμα το Μουσείο Μπενάκη, η κ. Ντε Τσάβες τόνισε ότι «το κάθε Μουσείο πρέπει να διαθέτει ένα καταπληκτικό κατάστημα όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράζουν αναμνηστικά αντικείμενα, εκλεκτά δώρα με σφραγίδα ποιότητας σε προσιτές τιμές, ενισχύοντας το Μουσείο και κατ’ επέκταση την οικονομία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη προσκεκλημένη της εκδήλωσης των Φίλων του Μουσείου Βόλου, διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και συνηγόρησε υπέρ της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Η ίδια δηλώνει λάτρης της Μαγνησίας, της μακραίωνης διαδρομής και του τοπικού μνημειακού πλούτου, τονίζοντας ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστός, με πνεύμα συνεργασίας, προς όφελος της περιοχής», ενώ καθιστά σαφές ότι μέσω της συνένωσης δυνάμεων και με όχημα τον πολιτισμό, μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη η πολυπόθητη ανάπτυξη.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου