ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας από περιπτερούχους

κραυγή-αγωνίας-από-περιπτερούχους-567343

Κραυγή αγωνίας από τους περιπτερούχους του Βόλου, που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί, έξω από το Δημαρχείο της πόλης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επιβολή νέων αυξημένων τελών για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Οι περιπτερούχοι κρατώντας πανό, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας από το Δήμο Βόλου, να «παγώσει» τις εισφορές για τους κοινόχρηστους χώρους για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, επικαλούμενοι αντίστοιχη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Σε ψήφισμα που παρέδωσαν, επισημαίνουν ότι η ασκούμενη πολιτική των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα επιβίωσης στον κλάδο των περιπτερούχων, που ζει σε καθεστώς ομηρίας και εξαθλίωσης.

«Επιτρέπεται να αγωνιζόμαστε μέρα – νύχτα για επιβίωση και φυσικά εμείς να είμαστε στην απόγνωση και κάποιοι ελάχιστοι να πλουτίζουν εις βάρος μας; Επιτρέπεται τα κέντρα λήψης αποφάσεων να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς; Αρνούμαστε να είμαστε χειραγωγημένοι, αρνούμαστε να μπούμε σε καθεστώς επαιτείας. Είμαστε Έλληνες πολίτες και απαιτούμε να μας σεβαστεί η πολιτεία ως ισότιμα μέλη της. Η κοινωνία μας βρίσκεται στα όρια μιας ανθρωπιστικής κρίσης, δεν επιτρέπεται οι πολίτες να αδιαφορούν, δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πολιτική», τονίζουν οι περιπτερούχοι, που έχουν δει τον τζίρο τους να κατρακυλά τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό τουλάχιστον 40% και οι ίδιοι να δουλεύουν 20 ώρες την ημέρα για να βγάλουν στην καλύτερη περίπτωση, μεροκάματο – χαρτζιλίκι της τάξης των 20 ευρώ.

Ο Δ. Βόλου

Πάντως από τη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ηλ. Ξηρακιά, δεν κατάφεραν να βρουν λύση στο θέμα των τελών πεζοδρομίου και αναμένεται να απευθυνθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κ. Ξηρακιάς τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου κατανοεί την αγανάκτηση των περιπτερούχων, αλλά έχει υποχρέωση να εφαρμόσει το νέο Νόμο. Όπως εξήγησε, βάσει της διάταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε τον καθορισμό των τελών χρήσης κοινοχρήστου χώρου για την εγκατάσταση περιπτέρων. Προβλέπεται ο διαχωρισμός του Δήμου Βόλου σε έξι ζώνες και το ύψος των τελών κυμαίνεται από 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιφερειακές ενότητες, έως 50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της πόλης (παραλιακή ζώνη).

Στο μεταξύ, οι περιπτερούχοι διατηρούν τη δυνατότητα να έχουν στον εξωτερικό κοινόχρηστο χώρο ψυγεία (παγωτών και αναψυκτικών), με τη διαφορά ότι η καταβολή του ετήσιου τέλους δεν θα υπολογίζεται ανά τεμάχιο (168 ευρώ ετησίως για 2 ψυγεία διαστάσεων 1,10Χ0,60μ.), όπως ισχύει έως σήμερα, αλλά με βάση τα τετραγωνικά που καταλαμβάνουν.

Ο κ. Ξηρακιάς εξήγησε ότι ιδιοκτήτες περιπτέρων στην Α΄ ζώνη που πλήρωναν έως τώρα 168 ευρώ το χρόνο για 2 ψυγεία, τώρα θα πληρώνουν από 141 – 166 ευρώ συνολικά (κατασκευή περιπτέρου και ψυγεία), δηλαδή από 75 έως 100 ευρώ για την κατασκευή του περιπτέρου (ανάλογα με το μέγεθος) και 66 ευρώ για το χώρο κατάληψης των 2 ψυγείων.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου