ΤΟΠΙΚΑ

«Να γιατί ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ»

να-γιατί-ψηφίζουμε-συριζα-851206

Του
Γιάννη Αντωνιάδη
Υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Παπανδρέου παρουσίασαν προγράμματα σκληρής λιτότητας.
Προγράμματα που ρίχνουν το κύριο βάρος της κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους και ενισχύουν τις ανισότητες στη διανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου, όπως ακριβώς αξιώνουν «κύκλοι» τις αγοράς και επιβάλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας προτάσεις για τη θωράκιση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας απέναντι στην κρίση.
Δεν γίνεται η κρίση να ξεπεραστεί χωρίς προστασία της απασχόλησης, χωρίς πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας, χωρίς αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας.
Έξοδος από την κρίση δε σημαίνει να διασφαλίσουν τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζες.
Έξοδος από την κρίση σημαίνει να διασφαλιστεί η εργασία και το εισόδημα, να κατοχυρωθεί ένα πλαίσιο κοινωνικής προστασίας.
Πρέπει να γίνει καθαρό. Σε περίοδο κρίσης δε μπορεί να είναι όλοι κερδισμένοι. Δε μπορεί να είναι ευχαριστημένοι και όσοι θησαύρισαν την προηγούμενη περίοδο και όσοι βρέθηκαν να πληρώνουν το κόστος της κρίσης. Κάποιοι λοιπόν, πρέπει να επωμιστούν το κόστος. Κάποιοι θα καλύψουν ελλείμματα και χρέη.
Επιχειρηματίες, τράπεζες, ξένες αγορές είναι απολύτως ευχαριστημένοι με την προοπτική μιας ανώδυνης δικομματικής εναλλαγής.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία προαναγγέλλει «πάγωμα» μισθών.
Tο ΠΑΣΟΚ από την άλλη, προαναγγέλλει αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.
Προαναγγέλλει επί της ουσίας ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει νομοθετική ρύθμιση για διορθωτικό ποσό στον κατώτατο μισθό, 200 ευρώ το τρέχον έτος συν 100 ευρώ το επόμενο, ώστε ο κατώτατος μισθός να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έτσι μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τους οικονομικά ασθενέστερους;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ξεκάθαρα ως στόχο τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία μέσω κάλυψης των χιλιάδων οργανικών κενών στην εκπαίδευση, στην υγεία στην πρόνοια και μέσω της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε «εργασιακό μεσαίωνα» περιγράφοντας τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό που ξεχνά βέβαια να αναφέρει είναι ότι αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας, που όντως υπάρχει, είναι δημιούργημα μιας σειράς νομοθετημάτων τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.
Ρωτάμε λοιπόν:
Θα καταργήσουν κάποιον από τους νόμους που έχουν καταντήσει την ελληνική αγορά εργασίας την πιο ευέλικτη στην Ευρώπη:

• Το ν. 2639/98 του ΠΑΣΟΚ που επεκτείνει τη μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα;
• Το ν. 2874/2000, επίσης του ΠΑΣΟΚ, που θεσπίζει την αύξηση του ορίου απολύσεων και την περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας;
• Το ν. 2956/2001 επίσης του ΠΑΣΟΚ που καθιερώνει τη δημιουργία εταιριών που υπενοικιάζουν εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις; Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η «υπόθεση Κούνεβα» είναι προϊόν αυτού του νόμου.
• Τους ν. 3385/2005 και 3429/2005 της Νέας Δημοκρατίας που απορρυθμίζουν πλήρως την αγορά εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση των παραπάνω νόμων.

Ιδιωτικοποιήσεις – Εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
Την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις την γνωρίζουμε πολύ καλά και ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Ο κ. Παπανδρέου αφήνει πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα:
• Ενώ όταν ψηφιζόταν η παράδοση του ΟΤΕ στην D.T. το ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία, σήμερα μιλά απλώς για «επαναδιαπραγμάτευση».
Το ίδιο ισχύει και με την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει τη συμμετοχή του δημοσίου στο νέο σχήμα, ενώ σήμερα ακόμη και αυτό το αφήνει ανοιχτό.
Το ίδιο ισχύει για την συμφωνία του ΟΛΠ με την COSCO (η «ακύρωση» της συμφωνίας έγινε «επαναδιαπραγμάτευση»).
• Για την ανάγκη ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου της Εθνικής ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ασαφώς ότι στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει η ανάγκη ενός πυλώνα που το ελληνικό δημόσιο «θα έχει λόγο».
• Για τα ΕΛ.ΠΕ ο κ. Παπανδρέου, δεν ξεκαθαρίζει τι προτίθεται να κάνει. Τηρεί μια ένοχη σιωπή. Υπογραμμίζουμε ότι το ερώτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι μέσω των ΕΛΠΕ το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.
Οι παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποίησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο: τον ΟΤΕ (66%), την Εθνική Τράπεζα, την Εμπορική Τράπεζα, την Γενική Τράπεζα, την ΕΤΒΑ, την Τράπεζα Κρήτης, τη ΔΕΗ (49%), τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τον ΟΠΑΠ (25,5%), τις ακτές και μαρίνες της Αττικής, την Ολύμπικ Κέτερινγκ, τα ΚΑΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια (64,1%), το Καζίνο της Πάρνηθας, τον ΟΛΠ (25,5%), τον ΟΛΘ (25,7%) την ΕΥΔΑΠ (48,9%). Η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004 συμπεριέλαβε ως στόχο την ιδιωτικοποίηση της Νέας ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, των ΕΛΤΑ και της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα:
Θεωρούν ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις ό,τι έγινε, έγινε;
Με δεδομένη την κρίση, είναι αυτή η επιλογή μια δικαιωμένη επιλογή;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ανάκτηση από το δημόσιο των εταιριών στρατηγικής σημασίας.
Μπροστά στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές της Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Είναι οι ίδιες πολιτικές που αποδοκιμάστηκαν στις προχθεσινές εκλογές της Γερμανίας και της Πορτογαλίας. Στις χώρες αυτές, αντίστοιχες με τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές δυνάμεις, Die Linke και Bloco πέτυχαν σημαντικές νίκες 12% και 10% αντίστοιχα, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία έχασαν δέκα ποσοστιαίες μονάδες και ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πικρή ήττα».
Στη χώρα μας βασική αντίρροπη δύναμη προς τους Συντηρητικούς (Ν.Δ.-ΛΑΟΣ) και τους Σοσιαλδημοκράτες (ΠΑΣΟΚ) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που όσο πιο ενισχυμένος βγει, τόσο πιο αποτελεσματικά θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, των αδύναμων, των χωρίς φωνή μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες μέσα αλλά και έξω από τη Βουλή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου