ΤΟΠΙΚΑ

Τώρα κλέβουν κυψέλες και μέλισσες μαζί!

τώρα-κλέβουν-κυψέλες-και-μέλισσες-μαζ-566108

Πρόσθετο οικονομικό πλήγμα, με φόντο τη μικρή φετινή παραγωγή

«Ενός κακού, μύρια έπονται» με την παραπάνω παροιμία χαρακτηρίζουν οι μελισσοκόμοι της Μαγνησίας τη φετινή χρονιά, καθώς πέρα από τη μειωμένη παραγωγή μελιού κατά 50%, καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο κλοπών στις κυψέλες τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Τα φαινόμενο των κλοπών σε κυψέλες, όπως αναφέρουν επαγγελματίες, πάντα υπήρχε, αλλά την τελευταία πενταετία μέχρι και σήμερα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να έχουν καταγράψει συνολικά 400 κλοπές σε κυψέλες!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Στάθη Ζαχαρό, πιθανότατα οι κλοπές να γίνονται από επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι μετακινούνται από άλλες θεσσαλικές πόλεις, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, δεν υπάρχει νόημα να κλέψει κάποιος κυψέλες εάν δεν ασχολείται με το επάγγελμα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαρός τονίζει: «Οι κλοπές σε κυψέλες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Μάλιστα και εγώ ο ίδιος έχω πέσει θύμα κλοπής στην περιοχή του Σέσκλου, όπου μου αφαίρεσαν 35 κυψέλες. Δυστυχώς εκτός από τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη ένα, αυτό των κλοπών. Θεωρώ πως στη Μαγνησία δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να μην έχει πέσει θύμα κλοπής, γεγονός που κοστίζει ακριβά στον κλάδο».

Μάλιστα ορισμένοι μελισσοκόμοι προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους προχωρούν ακόμη και σε φύλαξη των κυψέλων τους, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες.

Μειωμένη κατά 50% η φετινή παραγωγή μελιού

Φέτος οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι και με το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής μελιού κατά 50%, γεγονός που αποδίδουν στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Συγκεκριμένα η μειωμένη παραγωγή στο μέλι από κάστανο φτάνει έως και το 80%, ενώ καλύτερη παραγωγή είχε το πευκόμελο και το μέλι από έλατο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου