ΤΟΠΙΚΑ

Θάλαμος αερίων ο Βόλος

θάλαμος-αερίων-ο-βόλος-566084

ΑΠΟ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ

Ο Βόλος είναι η 13η στη σειρά πόλη, από τις 69 της Ευρώπης, που καταγράφουν τον υψηλότερο ετήσιο αριθμό ημερών υπέρβασης του ορίου των 50 μg/m3 στις συγκεντρώσεις των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων, PM10.

Η Λάρισα συγκαταλέγεται 5η στον κατάλογο, η Θεσσαλονίκη τρίτη και η Αθήνα πρώτη… Ωστόσο, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Δικτύου των σταθμών μέτρησης για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM 10) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ολυμπία Ζώγου, ο Βόλος τα τελευταία χρόνια στάθηκε αρκετά τυχερός λόγω της μεγάλης διείσδυσης του φυσικού αερίου στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία. Ολα αυτά μέχρι πρόπερσι το Νοέμβριο, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης, έκανε την εμφάνισή του πάνω από το Πολεοδομικό

Συγκρότημα το δηλητηριώδες κοκτέιλ, από την ανεξέλεγκτη λειτουργία στα τζάκια και στις ξυλόσομπες στις οποίες στράφηκαν μαζικά οι κάτοικοι, λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Βόλου, ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια απ’ότι ένας καλά συντηρημένο καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα!!!

Τα παραπάνω και μία σειρά από άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα ακούστηκαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Αειφόρου Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, μπροστά σε ένα μικρό, δυστυχώς, ακροατήριο.

Αυτό το δηλητηριώδες μίγμα φυσικά, έχει μακροπρόθεσμα, τρομακτικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά όταν έχουμε πολύ συχνά υπερβάσεις στις παραμετρικές τιμές που αφορούν τα αιωρούμενα σωματίδια PM 10 και PM 2, 5 (σ.σ: Τα τελευταία ενοχοποιούνται ακόμη περισσότερο για τις βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό). Σύμφωνα με το υπόμνημα των δεικτών των σωματιδίων ( PM 10) του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας που συμπεριέλαβαν σε ενημερωτικό φυλλάδιο οι υπεύθυνοι του Δήμου Βόλου όταν οι τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια κυμαίνονται από 51- 100 μgr/m3/24h, τότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ευαίσθητους πληθυσμούς που θα πρέπει να μειώσουν τη βαριά και παρατεταμένη έκθεσή τους, όταν τα όρια αυξάνονται από 101 – 150 μgr.

Στις βλάβες στην ανθρώπινη υγεία αναφέρθηκε και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Καθηγητής της Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης, ο οποίος είχε κληθεί για να κάνει τη δική του παρέμβαση. Ο κ. Γουργουλιάνης, τόνισε ότι οι ξένοι επιστήμονες μας βλέπουν ως πείραμα και δεν μπορούν να διανοηθούν ότι στην Ελλάδα καπνίζουμε πολύ, ότι έχουμε πέντε νόμους για τη διακοπή του καπνίσματος που δεν τους έχουμε εφαρμόσει και τον χειμώνα έχουμε ρύπανση από αιθαλομίχλη στον εξωτερικό χώρο.

Για το λόγο αυτό ρωτούν συνεχώς τι θα γίνει στην Ελλάδα και τι συνέπειες θα έχουμε στο μέλλον. «Η αιθαλομίχλη προκαλεί παροξύνσεις άσθματος και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, άνθρωποι παθαίνουν συχνότερα έμφραγμα και ισχαιμία και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον. Αν αθροίσουμε το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο, με τη ρύπανση, μπορεί κανείς να φανταστεί… Εννοείται ότι τα προβλήματα αυτά μεγεθύνονται όταν υπάρχουν συνεχόμενες ημέρες ρύπανσης. Η ρύπανση στο σπίτι μας

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάσος Σταματέλλος από την πλευρά του αναφέρθηκε στις επιβλαβείς χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των σπιτιών μας ειδικά όταν οι ένοικοί του, όπως είπε, έχουν την κακή συνήθεια να καπνίζουν μέσα στο σπίτι.

Η ατμόσφαιρα στο οικιακό περιβάλλον είναι επιβαρυμένο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν οι ένοικοι δεν ανοίγουν τα παράθυρα, ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αποθηκεύουμε και να χρησιμοποιούμε τα ξύλα.

Ακόμη σημείωσε ότι με βάση τη θερμογόνο δύναμη το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο οικονομικό σε σύγκριση με το πετρέλαιο για την έκλυση ίδιας ποσότητας. Από την πλευρά του ο γεωπόνος του Δήμου Βόλου Δημ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στα ευεργετικά αποτελέσματα από την παρουσία φυτών και δέντρων που λειτουργούν ως… απορροφητήρας για τους ρύπους, ενώ ο ενεργειακός επιθεωρητής Γιώργος Χρήστου αναφέρθηκε στη μεγάλη εξοικονόμηση που μπορεί να έχει κάποιος από τη θερμομόνωση του σπιτιού του και από την αλλαγή κουφωμάτων.

Αλλαγές μπορούν να γίνουν και με επιδότηση μέχρι 70 % από το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου