ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε η Κυβέλη Μακρή

απεβίωσε-η-κυβέλη-μακρή-565903

Ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου της Κυβέλης Μακρή, συζύγου του αείμνηστου λαογράφου Κίτσου Μακρή, η οποία απεβίωσε χθες το πρωί, πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών. Η Κυβέλη Μακρή διακρίθηκε για το δυναμισμό, την εργατικότητα και την αφοσίωση στην οικογένειά της, το σύντροφο της ζωής της Κίτσο Μακρή, την κόρη της Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, η οποία είναι σύζυγος του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, τον γαμπρό της, αλλά και τον εγγονό της Αντώνη.

Η ζωή της ολόκληρη συνδέθηκε αναπόσπαστα με τον Κίτσο Μακρή, με τον οποίο γνωρίστηκε σε ηλικία 17 ετών, κι ο γάμος τους έγινε στην Ελεύθερη Ελλάδα, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της εθνικής αντίστασης.

Η Κυβέλη Μακρή, κόρη του φωτογράφου και ζωγράφου Κώστα Ζημέρη και αδελφή του επίσης σπουδαίου φωτογράφου Ιπποκράτη Ζημέρη, ασχολήθηκε και η ίδια από μικρή με την καλλιτεχνική φωτογραφία και εργάστηκε επί 50 και πλέον χρόνια στο φωτογραφείο Ζημέρη. Ειδικότητά της ήταν το τεχνικό σκέλος της φωτογραφίας, το ρετούς, ο σκοτεινός θάλαμος, οι τεχνικές λεπτομέρειες, για την επίτευξη ενός άρτιου αποτελέσματος. Συνέβαλε καθοριστικά στο λαογραφικό έργο του Κίτσου Μακρή, αφού τον ακολουθούσε σε όλες τις εξορμήσεις του με το φωτογραφικό της φακό.

Παράλληλα η Κυβέλη Μακρή είχε από μικρή καλλιτεχνικές ευαισθησίες, ασχολήθηκε με το βιολί και συμμετείχε στην περίφημη ορχήστρα Κόντη. Επίσης είχε έντονη συμμετοχή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Βόλου και υπήρξε ένθερμο μέλος των Φιλότεχνων του Βόλου. Ηταν επίσης λάτρης και του θεάτρου και συμμετείχε στη θεατρική ομάδα του Ωδείου Κόντη.

Μετά το θάνατο του Κίτσου Μακρή, η Κυβέλη Μακρή και η κόρη της Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, η οποία εργάστηκε επί πολλά χρόνια ως μηχανικός στην ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, εκπληρώνοντας προφορική επιθυμία του, δώρισαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το μοναδικό σπίτι, την ανεκτίμητη συλλογή, το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του με χιλιάδες βιβλία, που έκτοτε λειτουργεί ως Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή.

Μέχρι το τέλος της ζωής της, η Κυβέλη Μακρή έζησε με την ανάμνηση του Κίτσου Μακρή, περιστοιχισμένη από την αγάπη των δικών της ανθρώπων και τα πολύτιμα τεκμήρια της κοινής τους πορείας. Πολύ τακτικά, ξεναγούσε η ίδια τους επισκέπτες του Μουσείου Κίτσου Μακρή, μιλώντας πάντα με πολύ αγάπη για τα εκθέματα και την ιστορία τους.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά τον αδόκητο χαμό του Κίτσου Μακρή, η Κυβέλη Μακρή έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, προκειμένου να τον συναντήσει. Οσοι είχαν την τύχη να την γνωρίσουν, μιλούν για μια πολύ δυναμική γυναίκα με άποψη, την οποία υποστήριζε με σθένος, χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα «κολώνα του σπιτιού της».

Η εξώδειος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 11.30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου οι οικείοι, συγγενείς και συμπολίτες θα της απευθύνουν το τελευταίο αντίο. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας.

Συλλυπητήριο μήνυμα

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε στους οικείους της Κυβέλης Μακρή ο Κώστας Πουλάκης, Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει ο κ. Πουλάκης: «Αποχαιρετάμε την Κυβέλη Μακρή, έναν άνθρωπο που σημάδεψε, όπως και ο σύντροφός της στη ζωή, αείμνηστος λαογράφος, Κίτσος Μακρής, τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής μας, με την παρουσία της στην πολιτική και πολιτιστική ζωή του Βόλου. Η ζωή και το έργο του ζεύγους Μακρή ανέδειξε ανάγλυφα τη γνήσια λαϊκότητα, όπως εκφράζεται μέσα από την τέχνη και την παράδοση, αλλά και τη σύνδεση της μελέτης της ιστορίας με τον αγώνα για το σήμερα και το αύριο του τόπου. Γι’ αυτό και η θλίψη της απώλειας συνυπάρχει με την ελπίδα ότι δεν θα πάψει η Μαγνησία και ολόκληρη η Ελλάδα να γεννά ανθρώπους με τη ζωντάνια, τις ανησυχίες και το όραμα της Κυβέλης και του Κίτσου Μακρή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου