ΤΟΠΙΚΑ

Τα «φέσια» κλείνουν το Γηροκομείο

τα-φέσια-κλείνουν-το-γηροκομείο-565891

Χωρίς διοίκηση το Γηροκομείο Βόλου. Το ιστορικό Ίδρυμα κινδυνεύει άμεσα να κατεβάσει ρολά εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί συνέπεια της αδιαφορίας της Πολιτείας και ειδικότερα του ΕΟΠΥΥ, που όχι μόνο καθυστερεί να πληρώσει τις οφειλές του, αλλά μειώνει και τα νοσήλια, καταδικάζοντας το Ίδρυμα σε μαρασμό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Στις 21 Νοεμβρίου, έληξε (δεν παραιτήθηκαν όπως αρχικά είχε γραφεί στον Τ) η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και από τότε μέχρι σήμερα τα μόνα ζητήματα που κινούνται είναι τα απολύτως απαραίτητα. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, το προσωπικό περνά το δικό του Γολγοθά, καθώς παραμένει απλήρωτο για 10 ολόκληρους μήνες και φως στο τούνελ δεν υπάρχει.

Βάσει του καταστατικού του Ιδρύματος, όταν δεν υπάρχει διοίκηση θα πρέπει να οριστεί ένας εκπρόσωπος από το Δήμο Βόλου, ένας από τη Ν. Ιωνία και ένας από τη Μητρόπολη που μαζί με τα άλλα διορισμένα μέλη θα αποτελούν τη Διοίκηση του Γηροκομείου, ενώ η θητεία στο Φιλανθρωπικό λήγει τον ερχόμενο Μάιο.

Η απερχόμενη Διοίκηση σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους μήνες «απευθύνθηκε» αρκετές φορές προς τους τοπικούς φορείς αλλά και την Πολιτεία «κρούοντας» τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού δεν κατέστη δυνατό να συναποφασιστεί ένα «σχέδιο δράσης….» που θα ήταν πειστική λύση εξόδου. Έτσι οι προϋποθέσεις πρωτοβουλιών ήταν ελάχιστες με αποτέλεσμα να επέλθει η οικονομική καθίζηση.

Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από νοσήλια για τους ασθενείς της Μ.Χ.Π. (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), από δωρεές φιλανθρώπων, από ενοίκια και από τις συντάξεις των φιλοξενουμένων γερόντων.

Οι δωρεές λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί κατά 35 – 50% από παλαιότερα χρόνια, ενώ δυστοκία υπάρχει και στην αξιοποίηση ακινήτων λόγω της κρίσης.

«Φέσια από τα

ασφαλιστικά ταμεία…»

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Ιδρύματος,μέχρι το 2010 τα Ταμεία ΙΚΑ και ΟΓΑ εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις των εντός του επόμενου μήνα, του μήνα που υποβάλλονταν τα δικαιολογητικά. Από τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία ενοποιήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση που ξεπερνά και τους 12 μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΓΑ οφείλει στο Ίδρυμα από το 2009 – 2010 125.000 ευρώ και τώρα για να εξοφλήσει το συγκεκριμένο ποσό απαιτεί κούρεμα 8%, περίπου 10.000 ευρώ, το δέχτηκε το ίδρυμα τον Αύγουστο, όμως ακόμη τα 115.000 ευρώ δεν έχουν καταβληθεί

Επίσης ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 48.000 ευρώ από το 2012, ποσό στο οποίο έγινε 5% κούρεμα, ενώ για το 2013 έχει εκταμιεύσει 90.000 ευρώ από τις οποίες οι 50.000 ευρώ πήγαν απευθείας στο ΙΚΑ. Οι σημερινές οφειλές του ΕΟΠΥΥ είναι για τους μήνες από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο 2013, δηλαδή ποσό 245.000 για το 2013 με τα οποία το Ίδρυμα υπολόγιζε να πληρώσει το Δώρο Χριστουγέννων στο προσωπικό και μέρος των οφειλομένων 9 μηνών.

Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ έχει μειώσει τα ημερήσια νοσήλια από 40 περίπου ευρώ σε 34,63 ευρώ, από το οποίο έχει και μία παρακράτηση 5%, που σημαίνει το ποσό στα 32 ευρώ, ενώ επίσης ζητά clock back 20%, άρα το ποσό των νοσηλίων μειώνεται αυτομάτως στα 26 ευρώ, γεγονός που προκαλεί επιπλέον ετήσια μείωση εσόδων για το Γηροκομείο στο ποσό των 50.000 ευρώ και πλέον μηνιαίως. Μεγάλος βραχνάς τέλος είναι οι εισφορές στο ΙΚΑ και ειδικότερα οι τόκοι του 2012 και 2013 τους οποίους ζητήθηκε να διαγραφούν όπως έγινε στην περίπτωση Α.Ε και ποδοσφαιρικών σωματείων, όπως επίσης να συμψηφιστεί η οφειλή του Ιδρύματος στο ΙΚΑ με την παραχώρηση ακινήτου ιδιοκτησίας του Γηροκομείου για να μπορεί έτσι το Ίδρυμα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα αφενός και αφετέρου να αποσυρθούν οι αγωγές που έχουν γίνει εις βάρος του προέδρου, που όπως τονίζεται επανειλημμένως προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά στο Ίδρυμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου