ΤΟΠΙΚΑ

Σύσφιξη ελληνορωσικών δεσμών

σύσφιξη-ελληνορωσικών-δεσμών-565509

Πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Βόλου, Μαγνησίας, γενικότερα, και Ρωσίας, αναπτύσσονται στην περιοχή μας, με επίκεντρο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Νομού Μαγνησίας, που μετρά ένα μόλις χρόνο ζωής και εκατό εγγεγραμμένα μέλη, αναπτύσσει ήδη πολύ αξιόλογη δραστηριότητα, προλειαίνοντας ουσιαστικά το έδαφος για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου στόχου.

Οπως αναφέρει η ειδική γραμματέας και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου, κ. Βασιλική Τράκη, «κάνουμε ενέργειες και την απαιτούμενη προεργασία, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στη Ρωσία. Είναι πολύ σημαντικό, προσθέτει η ίδια, το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου είναι αδελφοποιημένος με το Ροστώβ και παράλληλα ζουν περί τους 800 Ρωσοπόντιους στην περιοχή μας. Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία, με κυριότερο την Ορθόδοξη πίστη και στόχος είναι, προσθέτει η ίδια, να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο πολιτισμός είναι ουσιαστικά η γέφυρα που ενώνει λαούς και πολιτισμούς, ενώ όπως υπογραμμίζει από την πλευρά της, η πρόεδρος του ίδιου Συλλόγου, κ. Ελένη Καρακεζίδη: «ενδιαφερόμαστε για τις δύο κουλτούρες, την ελληνική και τη ρωσική και θέλουμε οι δύο λαοί να έρθουν πιο κοντά, με τη βοήθεια του πολιτισμού». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα μαθήματα ρωσικής φιλολογίας που εντάσσονται στο πρόγραμμα δράσης του συλλόγου, οι πολιτιστικές βραδιές, αλλά και τα ταξίδια προσέγγισης της ρώσικης κουλτούρας και αντίστροφα.

Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο περιοχών υπογραμμίστηκαν, εξάλλου, στη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη, από μέλη και φίλους του Συλλόγου, αίθουσα της Χάρτας. Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Ζωή Αλεξανδρίδου, καθηγήτρια ξένων γλωσσών, η οποία επικεντρώθηκε στην κοινή ρίζα της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας. Όπως είπε χαρακτηριστικά η ομιλήτρια: «η ρωσική γλώσσα βασίζεται στα αρχαία ελληνικά, ενώ στην εποχή του Μεγάλου Πέτρου, ειδικότερα, υπήρχαν Ελληνες στη Μόσχα, που είχαν σχηματίσει τη Σλαβογραικολατινική Ακαδημία, το πρώτο Πανεπιστήμιο στη Μόσχα».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου