ΤΟΠΙΚΑ

Μετά τις 15 Ιουνίου «βλέπουν» αποσυμπίεση

μετά-τις-15-ιουνίου-βλέπουν-αποσυμπίε-564858

Τα «κλειδιά» για να μην προκύψει πισωγύρισμα το καλοκαίρι – Το τείχος ανοσίας και η αργή αποκλιμάκωση

Παρά τα δείγματα μείωσης κρουσμάτων και νοσηλειών από covid, ο ιός παραμένει επικίνδυνος στη Μαγνησία. Ανθρωποι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας δίνουν μάχη προκειμένου να βγούνε νικητές από τη μάχη και τις επιπλοκές που τους προκάλεσε ο κορονοϊός, που αποκλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά.

Η πίεση των προηγούμενων εβδομάδων ανήκει μεν πλέον στο παρελθόν, καθώς μειώνονται οι εισαγωγές με κορονοϊό και τα εξιτήρια των ασθενών παραμένουν περισσότερα, αυτό όμως δεν συνιστά σε καμία περίπτωση άρση συναγερμού. Τουναντίον. Από την Παρασκευή η Μαγνησία μπήκε ξανά στο μικροσκόπιο των ειδικών, αφού σε εβδομαδιαία βάση θα ελέγχεται ο δείκτης θετικότητας σε σχέση με τα νέα κρούσματα, ο αριθμός των νέων νοσηλειών από κορονοϊό και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Την τελευταία εβδομάδα, από τις 25 Μαΐου μέχρι χθες, η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στον νομό είναι εμφανής. Οι μολύνσεις που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι σαφώς μειωμένες συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς στη χειρότερη περίπτωση δεν ξεπερνούν τις 20 έως 25, από 50 περίπου που επιβεβαιώνονταν σε ημερήσια βάση στις αρχές Μαΐου.

Επίσης καταγράφεται μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα του Βόλου, ένα επιπλέον γεγονός που πιστοποιεί τη βελτίωση των δεικτών θετικότητας, ενώ οι νοσηλείες παρουσιάζουν σημαντική πτώση.

Μετά από μία μεγάλη περίοδο όπου στο Αχιλλοπούλειο είχαν επιστρατευθεί τρεις κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, οι κλίνες από τις 25 Μαΐου περιορίστηκαν σε δύο ορόφους. Από τους 75 ασθενείς που νοσηλευόταν αρχές Μαΐου στο Αχιλλοπούλειο στις 30 του ίδιου μήνα οι ασθενείς μειώθηκαν στους 47, ενώ χθες καταγράφηκαν 44 ασθενείς.

«Τα μηνύματα είναι καλά, όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε προσεκτικά για να μην έχουμε προβλήματα το καλοκαίρι εξαιτίας της παρουσίας μεταλλαγμένων στελεχών με υψηλότατη μεταδοτικότητα», παρατήρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών covid στο νοσοκομείο Βόλου Χαράλαμπος Μάνδρος.

Ο κ. Μάνδρος επισημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα η ομαλοποίηση και η περαιτέρω αποσυμπίεση έχει ακόμη δρόμο και ότι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία, ειδικά αν δεν επιτύχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό, γιατί η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής.

Το ευτύχημα είναι ότι ο καλός καιρός μειώνει τη μετάδοση του ιού, καθώς μπορούμε πλέον να συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους, αυτό όμως δεν αρκεί, για αυτό και χρειάζεται να εμβολιαστεί αρκετός κόσμος ακόμα για να μπορούν οι επιστήμονες να είναι σίγουροι για την καλή συνολική επιδημιολογική εικόνα της περιοχής.

«Ορόσημο… περαιτέρω αποσυμπίεσης η 15η Ιουνίου»

Την ίδια ώρα με βάση την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων που κάνει η ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, στη Μαγνησία περαιτέρω αποσυμπίεση κρουσμάτων αναμένεται το αργότερο στις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, παρατηρείται μεν μείωση από μέρα σε μέρα, η αποκλιμάκωση είναι όμως αργή για αυτό και θα καθυστερήσει τον αποχαρακτηρισμό της περιφερειακής ενότητας από περιοχή υψηλού επιδημιολογικού συναγερμού.

Εντούτοις, φάνηκε ότι ο συνδυασμός των self-test με την άνοδο της θερμοκρασίας, συνέβαλαν καθοριστικά και με αυξημένη αποτελεσματικότητα στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Αναμένουμε τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, η οποία θα υποβοηθηθεί περαιτέρω από τον υπάρχοντα ρυθμό εμβολιασμών και τη δημιουργία τείχους ανοσίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Επίσης, όπως αναφέρει, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα self-test αυτή τη στιγμή και μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία μέσω των εμβολιασμών, είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την ταχύτερη και όσο το δυνατόν επιστροφή στην κανονικότητα, με παράλληλο περιορισμό της διασποράς και αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Περισσότεροι εμβολιασμοί… στην πορτοκαλί ζώνη

Η περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει ενταχθεί στην πορτοκαλή ζώνη (Επίπεδο 3)του νέου επιδημιολογικού χάρτη από την Παρασκευή.

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπεται ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2, να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και τέλος να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών, ώστε να «θωρακιστεί» μεγαλύτερο τμήμα του γενικού πληθυσμού.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τον 7ήμερο μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, τον 14ήμερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, τον δείκτη θετικότητας των ελέγχων που θα ακολουθήσουν (rapid tests), την εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων, τον αριθμός ενεργών κρουσμάτων, την ηλικιακή κατανομή, τον αριθμό των νέων νοσηλειών, των θανάτων και τέλος το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης.

Στους 107.107 οι εμβολιασμοί στον νομό

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr μέχρι την Παρασκευή, 4 Ιουνίου, είχαν πραγματοποιηθεί στη Μαγνησία 107.107 εμβολιασμοί.

Την πρώτη δόση έλαβαν 68.237 πολίτες, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν κάνει 39.450 πολίτες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουν πραγματοποιηθεί 94.798 εμβολιασμοί, 61.085 για την πρώτη δόση, ενώ 34.292 αφορούν και στη δεύτερη δόση.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων έχουν πραγματοποιηθεί 12.309 «τσιμπήματα». Τα 7.152 αφορούν σε εμβολιασμούς με την πρώτη δόση και τα 5.157 αφορούν και στη δεύτερη δόση.

Σημειώνεται πως όλα τα εμβολιαστικά κέντρα πλέον λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή γίνονται εμβολιασμοί και την Κυριακή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου