ΤΟΠΙΚΑ

Ιταλικό… φλερτ με το ελαιόλαδο ~ Αυξάνεται διαρκώς η ζήτησή του

ιταλικό-φλερτ-με-το-ελαιόλαδο-αυξάνε-563599

Μεγάλες ποσότητες εξάγει η Μαγνησία, ενώ ελαιοπαραγωγοί επιχειρούν να δώσουν νέα υπεραξία στο προϊόν

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει η Ιταλία για το ελληνικό ελαιόλαδο. Οι γείτονες τρέφουν μεγάλη εκτίμηση στο ελληνικό λάδι και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, γεγονός που διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη.

Σε αυτή συμμετείχε και ο Μιχάλης Σιαμανίκος από τον Πτελεό, ο οποίος τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Πραγματικά, το ελαιόλαδο του τόπου μας, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό. Σε ιδιαίτερα τακτική βάση, μας ζητάνε ελαιόλαδο από την περιοχή μας, το οποίο εμείς το εξάγουμε με 4,10 ευρώ το λίτρο, τυποποιημένο και όχι χύμα και αυτοί με τη σειρά τους το πουλάνε τρεις με τέσσερις φορές παραπάνω» και προσθέτει ότι «στην έκθεση της Τεργέστης, στο δικό μας περίπτερο γινόταν το αδιαχώρητο, ενώ το διπλανό ισπανικό περίπτερο, ήταν στην κυριολεξία άδειο».

Αυτή τη στιγμή, το ελαιόλαδο από την περιοχή μας, εξάγεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του προς την Ιταλία, αφού αυτοί είναι που το διακινούν. «Δυστυχώς, εξαρτιόμαστε από τους Ιταλούς, αφού πουλάνε το λάδι μας», σημειώνει ο κ. Σιαμανίκος. «Στην έκθεση της Τεργέστης πουλήσαμε ντόπιο ελαιόλαδο Πτελεού, συσκευασμένο, προς δέκα ευρώ τα 750 ml. Το μισό λίτρο βιολογικού ελληνικού ελαιολάδου πωλούνταν προς δώδεκα ευρώ», ανέφερε.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, ο κ. Σιαμανίκος αναφέρεται σε δικό του πελάτη από την Ολλανδία, στον οποίο πουλάει 4,10 ευρώ το λίτρο, συσκευασμένο, ενώ στην Ολλανδία πωλείται προς 14 ευρώ!

Στροφή στην ποιότητα

Αυτό, όμως, που κυρίως απαιτείται από τους ελαιοπαραγωγούς, είναι η στροφή στην ποιότητα. «Διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότερο, κυρίως στο εξωτερικό, ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί για ελαιόλαδο με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε, εάν θέλουμε να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν μας», σημειώνει ο κ. Σιαμανίκος

Στα 3,10 ευρώ το λίτρο

Κατά δέκα λεπτά πήρε αύξηση η τιμή πώλησης λαδιού το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη στιγμή η τιμή του κυμαίνεται περί τα 3,10 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν το Πάσχα, η τιμή κυμαινόταν στα τρία ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου