ΤΟΠΙΚΑ

Αναβρασμός στη Ν.Δ. για την εκλογική βάση

αναβρασμός-στη-ν-δ-για-την-εκλογική-βάσ-851206

Την πιστή εφαρμογή της αρχικής απόφασης των τεσσάρων υποψήφιων για την ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, απορρίπτοντας την πρόταση Αβραμόπουλου-Ψωμιάδη για συμμετοχή στην ψηφοφορία και φίλων της ΝΔ χωρίς να γίνονται απαραίτητα και μέλη του κόμματος.
Στην ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή χαρακτηρίζει εκπρόθεσμη την υποβολή της πρότασης Αβραμόπουλου, δηλώνοντας ότι υπόψη του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή ετέθη η πρόταση που εγκαίρως υπέβαλαν οι τέσσερις υποψήφιοι.
Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης Αβραμόπουλου: «Μόνο μέσα από ένα ανοιχτό συνέδριο, να ψηφίσει όποιος θέλει, μπορούμε να επιστρέψουμε γρήγορα στην ελληνική κοινωνία. Να δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε» τόνισε.
Απαντώντας, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι με την παραπάνω απόφαση, η Οργανωτική υπερέβη τις αρμοδιότητές της.
«Η προωθούμενη πρόταση, ως δήθεν κοινή πρόταση των υποψηφίων, είναι απλώς πρόταση των υπηρεσιών του κόμματος και της Οργανωτικής Επιτροπής. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ομόφωνη και συνεπώς, η Οργανωτική Επιτροπή δεν νομιμοποιείται να την προωθήσει για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή.
» Η μόνη νόμιμη πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, θα ήταν ή πρόταση κοινής αποδοχής των υποψηφίων ή προτάσεις ξεχωριστές από την πλευρά των υποψηφίων.
» Ως εκ τούτου, θεωρώ την επίκληση της υπογραφής στο πρακτικό της 16ης Οκτωβρίου 2009 προσχηματική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού και αναμένω από την Οργανωτική Επιτροπή να πράξει το καθήκον της, αναλογιζόμενη τις συνέπειες των πράξεών της απέναντι στο Συνέδριο και τη βάση της παράταξής μας» καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει υψηλά ποσοστά μέχρι και προβάδισμα στο σύνολο των πολιτών. Άρα το να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι τον ευνοεί.
Στην πρόταση Αβραμόπουλου απάντησε ο κ. Σαμαράς μέσω κύκλων του που ανέφεραν ότι «Ο κ. Σαμαράς δεν έχει αντίρρηση υπενθυμίζει ωστόσο ότι έχει συμφωνηθεί άλλη διαδικασία να γίνει η εκλογή από τα μέλη έστω κι αν εγγράφονται εκείνη την στιγμή». Πιο κατηγορηματική ήταν η άρνηση της κ. Μπακογιάννη η οποία επίσης μέσω κύκλων ανέφερε ότι «έχει υπάρξει συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για την διαδικασία».
Η κ. Μπακογιάννη που αρχικά ήθελε ένα κλειστό συνέδριο τώρα επιθυμεί ένα περιορισμένο εκλογικό σώμα στο οποίο να έχει την δυνατότητα να δράσει ο ισχυρός μηχανισμός της. Ο κ. Σαμαράς πάλι απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της ΝΔ και θεωρεί ότι τον βολεύει ένα πιο ανοικτό εκλογικό σώμα.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν η κ. Μπακογιάννη έχει οριακό μόνο προβάδισμα της τάξης της μίας ή δύο μονάδων έναντι του κ. Σαμαρά και ότι το αποτέλεσμα θα που θα παιχθεί μεταξύ των δύο είναι πραγματικά ανοικτό και θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος. Ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να παίρνει στην πρώτη Κυριακή 10% μιλώντας στο Mega άφησε να εννοηθεί ότι οι ψηφοφόροι του προτιμούν τον κ. Σαμαρά για τον δεύτερο γύρο.

Περιοδείες υποψηφίων

Επίθεση φιλίας στην καραμανλική βάση του κόμματος έκανε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από Θεσσαλονίκη προχθές και την Πιερία χθες, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την αυθόρμητη τάση των καραμανλικών προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά εμφανιζόμενη «βασιλικότερη του βασιλέως». «Δεν είναι δεοντολογικό δεκαπέντε ημέρες μετά τις εκλογές να θυμάσαι ότι μπορείς να χτυπάς τον πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο μέχρι πριν από λίγο έλεγες ζήτω» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στους βουλευτές που με δηλώσεις τους έχουν ασκήσει κριτική για την ήττα στον πρώην πρωθυπουργό. Στην ομιλία της όμως στην συμπρωτεύουσα προσπάθησε να εμφανισθεί γενικότερα ως συνεχίστρια του κ. Καραμανλή λέγοντας: «Γνωρίζετε ότι στάθηκα στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή. Στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Και ποτέ δεν διαχώρισα τη θέση μου από τις αποφάσεις του, ακόμα και όταν ήξερα ότι θα έχουν κόστος…»
Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του έκανε επίδειξη ισχύος μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο σε δύο συγκεντρώσεις. Είναι ο πρώτος από τους υποψηφίους που αποτόλμησε ανοικτή συγκέντρωση. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εκλογή αρχηγού από την βάση την οποία αρχικά δεν ήθελε η κ. Μπακογιάννη λέγοντας: «Ήδη πετύχαμε ένα μεγάλο βήμα. Η εκλογή ηγέτη θα γίνει, για πρώτη φορά, απ’ όλους τους οπαδούς της παράταξης. Κι αυτό ήταν μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας. Αλλά και μεγάλη νίκη του Κόμματος. Της Νέας Δημοκρατίας! Κι αυτό είναι εγγύηση ότι η «λογική των μηχανισμών» δεν περνάει. Κι οταν μιλάει η βάση, οι μηχανισμοί σιωπούν Κι όταν ένα νέο ηγέτη τον έχει αναδείξει η βάση, η νομιμοποίησή του είναι απόλυτη. Και η συσπείρωση του κόσμου γύρω του αδιατάρακτη. Κι αυτό το επιτύχαμε στις πιο δύσκολες στιγμές. Διεκδικώ την ηγεσία του κόμματος, γιατί μπορώ να ενώσω το κόμμα, Να συνθέσουμε τις πιο παραδοσιακές μας αρχές, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον πατριωτισμό μας με τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις, με την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία, τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου