ΤΟΠΙΚΑ

Το ΚΚΕ τίμησε τα 95 χρόνια ιστορίας του

το-κκε-τίμησε-τα-95-χρόνια-ιστορίας-του-563464

Με σύνθημα «Διδασκόμαστε – Συνεχίζουμε για το λαό με στόχο το σοσιαλισμό» η Τ.Ε Βόλου του ΚΚΕ τίμησε χθες τη συμπλήρωση των 95 χρόνων από την πρώτη ημέρα του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε 17- 23 Νοεμβρίου 1918 (4 – 10 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο) και η αρχική του ονομασία ήταν Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ).

Ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό της Νέας Ιωνίας αποτέλεσαν η αναδρομή στην ιστορία του Κόμματος από την ίδρυσή του μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα από την περίοδο διώξεων στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ιδιωνύμου του Βενιζέλου, η πάλη κάτω από αντίξοες συνθήκες κατά τη δικτατορία του Μεταξά, η δράση στην Εθνική Αντίσταση, μέχρι την περίοδο της δικτατορίας του 1967 και τέλος η περίοδος που σημαδεύτηκε από την αντεπανάσταση. Παράλληλα ζωντάνεψαν γεγονότα από την ταξική πάλη του εργατικού κινήματος του Βόλου την περίοδο του μεσοπολέμου μέσα από απόσπασμα του βιβλίου του Θαν. Βογιατζή «1936».

Την ομιλία πραγματοποίησε ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Βόλου Βασίλης Μεταξάς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Στη σημερινή εκδήλωση τιμάμε και γιορτάζουμε τα 95 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας. 95 χρόνια αγώνες και θυσίες για το σοσιαλισμό. Εμπνεόμαστε από την πορεία αυτή, διδασκόμαστε μελετώντας την ιστορική πείρα, συνεχίζουμε στις τωρινές συνθήκες της ταξικής πάλης με έναν και μοναδικό στόχο: να τσακίσουμε το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, να καταργήσουμε την τάξη που μέσω της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής κρατάει την πλειοψηφία της κοινωνίας δεμένη με αλυσίδες, να καθοδηγήσουμε – να πρωτοστατήσουμε στην κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη, δηλαδή στην κοινωνικοποίηση των εργοστασίων, των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων, να περάσει ο πλούτος στα χέρια των εργατών. Όσες επιθέσεις και να μας κάνουν, όσες θύελλες και να σηκώσουν, όση λάσπη και βρωμιά και να μας ρίχνουν, εμείς θα επιμένουμε σε αυτό που είναι σωστό, επίκαιρο, αναγκαίο και το μόνο ρεαλιστικό για την εργατική τάξη και το λαό: το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου