ΤΟΠΙΚΑ

«Κιβωτός» για 250 απόρους

κιβωτός-για-250-απόρους-563322

Ευρύ φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο αναπτύσσεται στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου σιτίζονται σε καθημερινή βάση, 365 μέρες το χρόνο, περίπου 220 άποροι, άνεργοι, αλλά και νεόπτωχοι συμπολίτες. Το Κέντρο Σίτισης «Δος ημίν σήμερον» του Αγίου Νικολάου, είναι η «κιβωτός» που αγκαλιάζει δεκάδες ψυχές, προσφέροντας καθημερινά ένα ζεστό πιάτο φαγητό, σε όσους το στερούνται. Το σημαντικό έργο που αναπτύσσεται στο ναό, στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές αγάπης συμπολιτών και δεν επιδοτείται από κανένα φορέα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέσω του Φιλοπτώχου του Αγίου Νικολάου, τροφοδοτούνται με διάφορα είδη 70 νοικοκυριά της ενορίας του Αγίου Νικολάου, μεταξύ δε αυτών, και νεόπτωχοι συμπολίτες.

Τα παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, με αφορμή τις δωδεκαήμερες πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ενόψει του εορτασμού του Πολιούχου της πόλης και τη σημαντική προσφορά του συμπολίτη Οδοντιάτρου και καλλιτέχνη Βασίλη Καποδίστρια, για τη στήριξη του «Δος ημίν». Συγκεκριμένα, ο κ. Καποδίστριας προσέφερε είκοσι εικαστικές δημιουργίες του, οι οποίες θα εκτεθούν στο Μουσείο Τσαλαπάτα, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων, θα διατεθούν αποκλειστικά για τη στήριξη του «Δος ημίν», καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες σίτισης των απόρων, για διάστημα τεσσάρων περίπου μηνών. «Το Δος ημίν» υπογράμμισε ο π. Χαρίλαος, ούτε επιδοτείται, ούτε έχει προσωπική περιουσία. Βασίζεται στο κερί του κόσμου, στις δωρεές των πιστών και στην προσφορά των εθελοντών», για να προσθέσει «έχουμε ανάγκη από τις εισφορές σε χρήματα και είδη, από φορείς και ιδιώτες».

Παρών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν ο συμπολίτης Νίκος Τσούκας, ο οποίος αναφέρθηκε στη γενναιόδωρη προσφορά του Βασίλη Καποδίστρια, με την ευχή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους. Ο ίδιος επεσήμανε τη «γενναιόδωρη προσφορά του καλλιτέχνη, αλλά και την κοινωνική διάσταση της τέχνης, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο που αναπτύσσεται στο «Δος ημίν» του Αγίου Νικολάου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Καποδίστριας, ομολόγησε ότι «το έναυσμα γι’ αυτή την κίνησή μου, ήταν η παρατήρησή μου εδώ στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου, γιατί κι εγώ εδώ δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο κέντρο του Βόλου. Βλέποντας ανθρώπους να περιμένουν να φάνε, ευαισθητοποιήθηκα και κοίταξα τις δυνάμεις μου, κοίταξα τι μπορώ να διαθέσω, να παρέχω σε αυτούς κάτι και σκέφτηκα να παραχωρήσω 20 έργα μου, γι’ αυτό το σκοπό, στον ιερό ναό». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 9 Δεκεμβρίου. Για το έργο του καλλιτέχνη θα μιλήσει η ζωγράφος Δέσποινα Καφενταράκη και τη βραδιά των εγκαινίων θα πλαισιώσει μουσικά ο Βασίλης Αγροκώστας.

Λατρευτικές εκδηλώσεις

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην κατακόμβη του Αγίου Νικολάου, ο π. Χαρίλαος ανέλυσε επίσης το λατρευτικό πρόγραμμα των ακολουθιών που θα τελεστούν στο ναό ενόψει της εορτής του Αγίου Νικολάου. Εναρκτήρια λατρευτική εκδήλωση είναι η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος, αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 17.30. Η Τιμία Κάρα θα μείνει για ένα τριήμερο, μέχρι και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στο ναό.

Στο μεταξύ, από σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, έως και τις 9 Δεκεμβρίου, θα τελούνται διαρκώς έκτακτες ιερές ακολουθίες. Σήμερα στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί Ορθρος και Θεία Λειτουργία, στις 17.00 Εσπερινός – Παράκληση στο νέο Ιερομάρτυρα Φιλούμενο και στις 20.30 Απόδειπνο – Χαιρετισμοί στον Αγιο Φιλούμενο.

Επίσης στις 2 Δεκεμβρίου (20.30) θα τελεστεί Αγρυπνία για την υπέρβαση της κρίσης, όπου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου (5 Δεκεμβρίου) και στις 6 Δεκεμβρίου με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου