ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση γεννά βία

η-κρίση-γεννά-βία-563201

Αφιερωμένη στην παγκόσμια μέρα κατά της βίας των γυναικών ήταν η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αχίλλειο, προτρέποντας ουσιαστικά τις γυναίκες να αναπτύξουν εξωστρεφή συμπεριφορά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του Δήμου Βόλου και κατέδειξε ουσιαστικά τις δυσάρεστες συνέπειες της κρίσης, με την επισήμανση ότι «η κρίση συντελεί στην όξυνση της ενδοοικογενειακής βίας».

Η κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Βόλου, ανέφερε ότι: «η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά είναι πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Πρέπει επιτέλους οι γυναίκες να πάψουν να σιωπούν, να πάψουν να υποφέρουν σιωπηλά και να σταματήσουν να καλλιεργούν το δυσάρεστο φαινόμενο που τις μετατρέπει σε θύματα, παίρνοντας πλέον ανησυχητικές διαστάσεις».

Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή «Ερείπια. Οροθετικές Γυναίκες. Το Χρονικό μιας Διαπόμπευσης», αναπτύχθηκε συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων, γύρω από το επίμαχο θέμα της βίας, που αποτελεί εφιαλτική πραγματικότητα για μεγάλο αριθμό γυναικών. Σκιαγραφώντας τις δυσάρεστες καταστάσεις που κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους, η κ. Μπαρμπουδάκη κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να δοθεί σε όλους το μήνυμα τις εξωστρέφειας. Οι γυναίκες πρέπει να εκθέτουν τα παραβλήματά τους, ώστε να βρίσκουμε όλοι μαζί λύσεις».

Συγκλονιστική είναι η διαπίστωση ότι γυναίκες διαφόρων ηλικιών και μορφωτικού επιπέδου υφίστανται βία, ενώ όπως επισημαίνει παράλληλα η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Βόλου: «η ανεργία φέρνει μεγάλη αύξηση στη βία, στον αλκοολισμό, στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών».

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, όπως μετονομάστηκε η Δημοτική Επιτροπή για τα δικαιώματα της Γυναίκας, στοχεύει, σημειωτέον, στην ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές του Δήμου Βόλου, με έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, έτσι ώστε άνδρες και γυναίκες να επωφελούνται ισότιμα από τις δημόσιες παρεμβάσεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εναρκτήρια εκδήλωση του νέου κύκλου δράσεις της παραπάνω επιτροπής, είχε ως επίκεντρο την πατρότητα. Όπως επισημαίνει τέλος η κ. Μπαρμπουδάκη: «στόχος μας είναι να αναδεικνύονται και τα προβλήματα των γυναικών αλλά και ανδρών μέσα από την Επιτροπή και να βρίσκονται παρεμβάσεις τόσο για γυναίκες, όσο και για άντρες, διότι ο κάθε ένας, από το δικό του μετερίζι, δέχεται, αντίστοιχα, τη δική του καταπίεση και βία».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου