ΤΟΠΙΚΑ

Άνεργοι οι μισοί δικηγόροι ~ Στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

άνεργοι-οι-μισοί-δικηγόροι-στοιχεία-τ-561878

Κι όσοι έχουν υποθέσεις που δουλεύουν, έχουν… επιστρατεύσει τα τεφτέρια

Το επάγγελμα του δικηγόρου, παλαιόθεν, αποτελούσε ένα από εκείνα τα οποία προσέδιδαν κύρος, αίγλη και ιδιαίτερα ικανοποιητικά εισοδήματα. Σήμερα, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι νομικοί του Βόλου τείνει να αλλάξει, μιας και σχεδόν οι μισοί δικηγόροι του Βόλου, από τους 580 εγγεγραμμένους στον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο, για το 2014, είχαν μόλις από μία έως δέκα παραστάσεις.

«Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, το 19% των μελών του Συλλόγου μας, δεν είχε ούτε μία παράσταση, δηλαδή ήταν άνεργοι, χωρίς να τυγχάνουν τα ευεργετήματα ανέργων άλλων επαγγελματικών κλάδων, αφού τα ποσοστά ανεργίας δεν καταγράφονται από τον ΟΑΕΔ», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης και προσθέτει: «Τόσο στο Βόλο όσο και στην υπόλοιπη χώρα, το ποσοστό δικηγόρων το οποίο δεν κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές για το 2013, ήταν 40%».

Το 14% των δικηγόρων του Βόλου, το 2014, είχε από μία έως πέντε παραστάσεις, ενώ το 12% είχε από έξι έως δέκα παραστάσεις, δηλαδή λιγότερη από μία κάθε μήνα. Με λίγα λόγια, αυτοί οι δικηγόροι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας, δηλαδή έχουν ετήσια εισοδήματα έως 5.184 ευρώ το χρόνο.

Η κατάσταση έχει χειροτερέψει από το φόρο που επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, καθώς και την καταβολή τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ ετησίως, ακόμα και για τους δικηγόρους χωρίς κανένα εισόδημα. «Η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, αναγκάζει, κυρίως, τους νέους δικηγόρους, έως 35 ετών, να αναζητούν άλλο επάγγελμα για να επιβιώσουν» τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Β.

Επιπροσθέτως, οι δικηγόροι που έχουν δουλειά, χρησιμοποιούν τεφτέρι, μιας και οι εντολείς τους αδυνατούν να τους πληρώσουν εφάπαξ, όπως αποκαλύπτει ο κ. Γαϊτάνης, θυμίζοντας πρακτικές αλλοτινών καιρών, όπου κάτι τέτοιο συνέβαινε στα μπακάλικα.

Χωρίς υπεράσπιση ενώπιον του Δικαστηρίου

Πολλοί Βολιώτες, προκειμένου να γλιτώσουν τα έξοδα παράστασης του δικηγόρου, επιλέγουν να παρουσιάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου, είτε κατηγορούμενοι είτε κατήγοροι, χωρίς δικηγόρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση της υπόθεσής τους.

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί το λειτούργημα του δικηγόρου, από την αύξηση της τιμής του παράβολου, από το 2011. «Πλέον, για να καταθέσει κάποιος μία μήνυση, πρέπει να καταβάλει το ποσό των 170 ευρώ, όταν πριν από το 2011, η τιμή ανέρχονταν στα 20 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό παρεμποδίζεται ο φτωχός πολίτης να καταφύγει στο Δικαστήριο. Χαιρετίζουμε περυσινή απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων, η οποία αναγνωρίζει ως αντισυνταγματικό, το παράβολο των 200 ευρώ, που απαιτείται για την υποβολή έφεσης», σημειώνει ο κ. Γαϊτάνης.

Συμμετοχή σε διαγωνισμούς για διορισμό

Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολούνται οι περισσότεροι δικηγόροι, αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, από το 2010, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος 3869/2010, γνωστός ως νόμος «Κατσέλη».

Επίσης, 90 δικηγόροι του Δ.Σ.Β., έχουν δηλώσει συμμετοχή στον κατάλογο με τους δικηγόρους, που παρέχουν νομική προστασία σε Βολιώτες που τυγχάνουν του ευεργετήματος της πενίας.

«Κυρίως οι γυναίκες συνάδελφοι, επέλεξαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πρόσληψη 54 ειρηνοδικών, σε όλη τη χώρα. Συνολικά, κατατέθηκαν 3.000 αιτήσεις συμμετοχής, εκ των οποίων οι 1.800 έλαβαν μέρος στο γραπτό διαγωνισμό, οι 45 εκ των οποίων μέλη του Συλλόγου μας», τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Β.

Αρκετοί νέοι δικηγόροι, επιλέγουν το διορισμό στο δημόσιο, κυρίως στο Υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, μεγαλύτεροι σε ηλικία, επέλεξαν τη συνταξιοδότηση, μπροστά στην κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, στην προσπάθειά του να δώσει κίνητρο για παραμονή στο επάγγελμα, έχει προβεί σε μια σειρά από δράσεις.

«Από τον Ιούνιο του 2014, ο Δικηγορικός Σύλλογος παρέχει δωρεάν στα μέλη του, πρόσβαση σε δύο Τράπεζες Νομικών Πληροφοριών, η οποία στοιχίζει στο Σύλλογο, 28.500 ευρώ, ετησίως. Εχουμε εξασφαλίσει εκπτωτικά προγράμματα από εταιρείες παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφοράς και παιδικούς σταθμούς, ενώ πλέον, ο Σύλλογος εκδίδει τα αγωγόσημα, ούτως ώστε οι συνάδελφοι να αποφεύγουν τις ουρές στις Εφορίες. Επιπλέον, καταργήσαμε το ένσημο του Δ.Σ.Β. στις αιτήσεις μελών προς το Σύλλογο και τις βεβαιώσεις για το γνήσιο της υπογραφής από τις μεταφράσεις», τονίζει ο κ. Γαϊτάνης και προσθέτει ότι «οι παραπάνω δράσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων, ώστε το λειτούργημά μας να γίνει πιο ελκυστικό».

Τέλος, από τη νέα εβδομάδα, αρχίζει η λειτουργία wi-fi internet στο Δικαστικό Μέγαρο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση, τόσο των δικηγόρων όσο και των πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου