ΤΟΠΙΚΑ

Οχι άλλες απολύσεις στους Δήμους

οχι-άλλες-απολύσεις-στους-δήμους-561519

Με τη συμμετοχή αιρετών και από τη Μαγνησία, του Δημάρχου Αλμυρού Βαγγ. Χατζηκυριάκου, του αντιδημάρχου Βόλου Φ. Λαμπρινίδη και του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου Βασίλη Κοντορίζου, πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με θέμα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.

Η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία εκατοντάδων σχολικών φυλάκων και στην οποία τελικά δεν παραβρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης μολονότι είχε προαναγγελθεί η παρουσία του στις εργασίες της Συνέλευσης, υιοθέτησε τελικά την εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη, η οποία θα πάρει τη μορφή ψηφίσματος το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ σημειώνονται, εκτός των άλλων, τα εξής:

– Να μη γίνει καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

– Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ να δημιουργηθεί Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ με δικαιούχους τους Δήμους για Αστικές Αναπλάσεις και για μικρά δημοτικά έργα υποδομής.

– Την αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου από το 2,5% στο 10%, αφού πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

– Τη συνέχιση ένταξης έργων στο ΕΦΔ – ΕΕΤΑΑ μέχρι και τη συνολική απορρόφηση του συγκεκριμένου ποσού από το ΕΣΠΑ.

– Να μην υπάρξει άλλη παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων παρά μόνον η εθελοντική κινητικότητα.

– Να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνόμοι).

– Να ενσωματωθούν οι έντεκα αναποτελεσματικοί και αλληλοεπικαλυπτόμενοι έλεγχοι σε ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο και εντός του συνταγματικού πλαισίου έλεγχο.

– Εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών και τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών Δήμων σε περισσότερους Δήμους.

– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε περίτρανα ότι έχει εξορθολογίσει τα οικονομικά της, έχει υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τώρα είναι η ώρα της ουσιαστικής αποκέντρωσης. Είναι η ώρα των μεγάλων ρήξεων με το συγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης του Κράτους. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων της Κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου