ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός στο ΣΕΑ Αερινού από κρούσμα ηπατίτιδας

συναγερμός-στο-σεα-αερινού-από-κρούσμ-56079

Εκφραση αλληλεγγύης αλλά οι πρόσφυγες φεύγουν

Σε μη αρεστό χώρο διαμονής αναδεικνύεται καθημερινά ο καταυλισμός Αερινού, τον οποίο, ακόμη και σε ήπιες καιρικές συνθήκες, εγκαταλείπουν κατά δεκάδες οι πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Χθες, εγκατέλειψαν τον καταυλισμό δύο ομάδες προσφύγων, συνόλου 65 ατόμων με συνέπεια από την προχθεσινή άφιξη των 202 προσφύγων να έχουν απομείνει στο χώρο 75 άτομα, τα οποία επίσης φαίνεται να ετοιμάζονται για αναχώρηση. Αργά το βράδυ επέστρεψαν 15, στη συνέχεια 6 διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου και στο Σταθμό τελικά διανυκτέρευσαν 95 άτομα. Ωστόσο, χθες προέκυψε επιπλέον πρόβλημα καθώς 50χρονη πρόσφυγας, εμφανώς καταβεβλημένη, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΚΥ Αλμυρού στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και διαπιστώθηκε ότι πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα Β και κίρρωση ήπατος.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, αντιμετώπισαν άμεσα το περιστατικό και χορήγησαν στην 50χρονη φαρμακευτική αγωγή, ενώ δεν χρειάστηκε να παραμείνει για νοσηλεία κι επέστρεψε στον καταυλισμό.

Καθώς η ηπατίτιδα Β αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας (οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη ευρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για 1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως), επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής τήρησης μέτρων προσωπικής προστασίας στον καταυλισμό, κυρίως της εμβολιαστικής κάλυψης του γηγενούς πληθυσμού, καθώς και όλων των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες – μετανάστες για όλα τα λοιμώδη νοσήματα.

Τα θέματα υγείας των πληθυσμών που έρχονται στην Ελλάδα από διάφορες περιοχές είναι ιδιαίτερα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όσο το δυνατόν πιο οργανωμένο τρόπο κατά την υποδοχή τους καθώς η πλειονότητα των προσφύγων έχουν «άγνωστη κατάσταση εμβολιασμού», εφόσον δεν διαθέτουν κατά την άφιξή τους έγγραφα που να πιστοποιούν την εμβολιαστική τους κάλυψη. Τέλος, σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων συνιστάται να είναι πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων.

Εγκατέλειψαν δύο ομάδες

Με το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας, ομάδα 35 ατόμων, άρχισε να πακετάρει τα λιγοστά υπάρχοντα και στις 10 π.μ. έφυγαν πεζή στον παράδρομο με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή, τα νήπια κουράστηκαν και οι γονείς τους ζήτησαν από αστυνομική κλούβα που «βρέθηκε» στην περιοχή, να τους μεταφέρει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βελεστίνου από όπου αναχώρησαν στη Θεσσαλονίκη. Το απόγευμα το σκηνικό επαναλήφθηκε με άλλους τριάντα πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τον καταυλισμό για να επιστρέψουν το βράδυ περίπου οι μισοί.

Από το πρωί χθες ωστόσο, εθελοντικές ομάδες, η Εκκλησία και ΜΚΟ εξέφραζαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με τη Μητρόπολη να στέλνει στον καταυλισμό κουβέρτες, άλλες οργανώσεις να μεταφέρουν τρόφιμα για τα παιδιά, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.

Η απουσία οικισμού σε κοντινή απόσταση, η χωροθέτηση του καταυλισμού και γενικότερα η εγκατάσταση στο σύνολό της, φαίνεται πως επιδρούν στα κριτήρια παραμονής, ενώ μετά το ασύρματο ίντερνετ που ζήτησαν κάποιοι πρόσφυγες, χθες το πρωί ζήτησαν παροχή ρεύματος για να φορτίσουν τα κινητά τους με τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων να αναπτύσσει στην κοινόχρηστη τέντα, μπαλαντέζα και πολύμπριζα, τα οποία αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα σίτισης, με λιγότερους τελικά ωφελούμενους λόγω των αποχωρήσεων, υλοποιήθηκε στην ώρα του από την 111 Πτέρυγα Μάχης Ν. Αγχιάλου, μαγειρεύοντας φακές για μεσημεριανό και σάντουιτς, κρουασάν, χυμούς και γάλατα για πρωινό και βραδινό.

Στο μεταξύ, αναπάντητο παραμένει το αίτημα που διατύπωσε ο δήμος Ρήγας Φεραίου στο Εθνικό Συντονιστικό όργανο για εξοπλισμό του καταυλισμού με ράντζα, αδιάβροχα και γενικότερα εξοπλισμό που θα συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών διαμονής.

Ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας που βρίσκεται καθημερινά μεταξύ καταυλισμού και Δημαρχείου, επισημαίνει πως η ανταπόκριση του Εθνικού Συντονιστικού στο αίτημα του δήμου για πιο ανθρώπινες συνθήκες, βραχυχρόνιας έστω, παραμονής στον καταυλισμό είναι μηδενική, όπως και η ενημέρωση για άλλες μετακινήσεις το επόμενο διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου