ΤΟΠΙΚΑ

1.000 αιτήσεις για ρύθμιση ~ Με αμείωτο ρυθμό υποβάλλονται οι αιτήσεις

1-000-αιτήσεις-για-ρύθμιση-με-αμείωτο-ρυθμ-559745

Παραμένει «παγωμένη» η διαδικασία για τις φορολογικές δηλώσεις

Περίπου 1.000 αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση των εκατό δόσεων για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο υποβλήθηκαν στη Μαγνησία.

Η εφαρμογή άνοιξε το περασμένο Σάββατο και η υποβολή των αιτήσεων σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας ξεκίνησε αμέσως.

Χθες, Δευτέρα, όλοι οι λογιστές, περίπου 200 σε επίπεδο Νομού, υπέβαλαν ηλεκτρονικά κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5 αιτήσεις. Πανελλαδικά ο αριθμός έφτασε τις 31.000 με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Στα λογιστικά γραφεία υπάρχουν λίστες με ενδιαφερόμενους να ενταχθούν, ενώ οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν και ιδιωτικά την αίτηση.

Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή στο Τελωνείο ή σε άλλη Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Υπενθυμίζεται ότι με μία αίτηση οι φορολογούμενοι μπορούν να διαγράψουν μέχρι και το 100% των προστίμων και των πρόσθετων φόρων που τους έχουν επιβληθεί από την Εφορία και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους από 2 μέχρι και σε 100 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 20 ευρώ.

Επίσης, μπορούν μέχρι τις 27 Απριλίου να προκαταβάλουν μέρος της οφειλής τους διαγράφοντας ισόποσα πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους και την υπόλοιπη οφειλή να την εντάξουν στη νέα ρύθμιση.
Στη ρύθμιση υπάγονται οι οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1η Μαρτίου του 2015 και αφορούν όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων είναι η 26η Μαΐου και η δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
Η αίτηση υποβάλλεται σε εφαρμογή του Taxisnet.

Καθυστέρηση στις φορολογικές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στάσιμη παραμένει η διαδικασία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Σημαντικά ζητήματα για τον κόσμο των οικονομολόγων δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί με αποτέλεσμα οι λογιστές να μην μπορούν να προχωρήσουν σε υποβολή δηλώσεων, καθώς δεν έχουν ακριβείς οδηγίες για τις δαπάνες των επιχειρήσεων, τις επιδοτήσεις των αγροτών κ.α. Ειδικά για τους αγρότες, οι λογιστές υποστηρίζουν ότι μπαίνουν θέματα σοβαρά κυρίως για εκείνους που έχουν μικρές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα λίγες ελιές, διότι έχουν άλλες κύριες εργασίες.

Πάντως, και η εφαρμογή δεν έχει ανοίξει ακόμη αν και το έντυπο κυκλοφόρησε. Στο ΣΟΛ υπάρχει διάχυτος προβληματισμός αν η υποβολή θα γίνει στο προβλεπόμενο διάστημα μέχρι τέλη Ιουνίου και το κράτος θα καταφέρει να κάνει έγκαιρα την εκκαθάριση και να εισπράξει έσοδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου