ΤΟΠΙΚΑ

Οταν ο Ωνάσης… συγγένευε με το Πήλιο

οταν-ο-ωνάσης-συγγένευε-με-το-πήλιο-851206

Ενα βιβλίο που στις σελίδες του αναβιώνει μια ιστορία αγάπης αλλά και η ιστορία της Μ. Ασίας και του μεγάλου ξεριζωμού των Μικρασιατών παρουσιάστηκε χθες στο Αχίλλειον δια χειρός Γιάννη Μαντίδη.

«Οταν ο Ωνάσης συγγένευε με το Πήλιο. Οι δυο ζωές της άγνωστης ανιψιάς του» είναι ο τίτλος του βιβλίου, όπου ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαντίδης γράφει για την ιστορία του Πηλιορείτη θείου του, που ερωτεύτηκε την αδελφή του Αριστοτέλη Ωνάση.
Το βιβλίο που παρουσιάζει την ανέκδοτη αλληλογραφία του φιλολόγου Παντελή Παπανικολάου, θείου του συγγραφέα με καταγωγή από το Πήλιο και της Άρτεμης Ωνάση, αδελφής του Αριστοτέλη, καταφέρνει εκτός από την ερωτική ιστορία του ζευγαριού να φέρει στο φως και γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.
Το ζευγάρι έζησε ένα μεγάλο έρωτα που άναψε μαζί με τις φωτιές της Σμύρνης, για να τελειώσει και να σβήσει τραγικά στην μεταπολεμική Αθήνα και στο προάστιο της Κηφισιάς, με τον καρπό του έρωτά τους να βρίσκει τραγικό θάνατο από την τρέλα του πλούτου και μετέπειτα της φτώχιας.
Μιλώντας για το νέο του συγγραφικό έργο ο Γιάννης Μαντίδης επεσήμανε πως «αυτή η ιστορία είναι ένας προάγγελος για τη μετέπειτα τραγωδία των Ωνάσηδων. Η οικογένεια είχε μια τραγική ιστορία, αποτέλεσμα του φθόνου που προκαλεί ο πλούτος».
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Καθηγητή Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Καραθανάση, ο οποίος χαρακτήρισε συγκλονιστική και ενδιαφέρουσα τη μαρτυρία του Παντελή Παπανικολάου, γιατί δίνει μια εικόνα της προπολεμικής και μεταπολεμικής Ελλάδας που συνδέει το Πήλιο με την οικογένεια Ωνάση.
Στόχος του συγγραφέα είναι να δώσει με παραστατικό τρόπο τη ζωή των βασικών προσώπων της ιστορίας του. Παράλληλα όμως μέσα από τις γραμμές του βιβλίου αναδύεται η νοσταλγική μνήμη μιας χαμένης πολιτείας, της ιωνικής Σμύρνης.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΔΗΚΙ Βόλου σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Κατά τη διάρκεια του σχολιασμού ο δημοσιογράφος Μάκης Μπαλλής υπογράμμισε αναφορικά με την πρόθεση του συγγραφέα πως προσπάθησε «να αναδείξει μία πικρή ιστορία, η οποία εξελίχθηκε μέσα σε έναν κόσμο αντιθέσεων και συγκρούσεων. Διότι από συγκρούσεις άλλο τίποτα στο βιβλίο.
Έχουμε να κάνουμε συνεχώς με δύο διαφορετικούς κόσμους που συγκρούονται». Σχολιασμό του βιβλίου πραγματοποίησε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Σαμαράς, ενώ συντονιστής ήταν ο δικηγόρος Μίμης Παπαϊωάννου. Aποσπάσματα διάβασε ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Γιάννης Τράντας. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Απόστολος Φοινικόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Δημήτρης Πελεκούδας και η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες» Άννα Αϊβαζόγλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου