ΤΟΠΙΚΑ

Στερεύουν τα ταμεία του Π.Θ.

στερεύουν-τα-ταμεία-του-π-θ-55902

Κραυγή αγωνίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, καθώς μέσα στο πρώτο τετράμηνο του νέου έτους δείχνει να εξαντλείται ολόκληρος ο προϋπολογισμός του 2022!

«Αυτό που μας καίει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τις δαπάνες θέρμανσης των κτιρίων. Κινδυνεύουμε να εξαντλήσουμε τον προϋπολογισμό μέσα στο πρώτο τετράμηνο και δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε», είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζήσης Μαμούρης.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως και στο σύνολο των ΑΕΙ της χώρας, οι δαπάνες δεν αυξήθηκαν μόνο εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς τα παράθυρα έμεναν ανοιχτά, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Το συνεχόμενο ράλι ανόδου της τιμής στην ενέργεια, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εκτίναξε τους λογαριασμούς στα ύψη.

Το θέμα είχε θέσει και ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο οποίος είχε μιλήσει για αύξηση ακόμη και κατά 50% στους λογαριασμούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο, να σημειωθεί ότι λειτουργεί σε περισσότερα από 20 κτίρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει εκτοξευτεί στα ύψη μόνο εξαιτίας της ενέργειας και όπως τονίζει, θα πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει για τη λήψη μέτρων, προκειμένου τα πανεπιστήμια να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

«Το Κράτος θα πρέπει να μας δώσει έκτακτη επιχορήγηση για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδά μας και επειδή το πρόβλημα δεν είναι συγκυριακό, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου να ισχύσουν ειδικές ρυθμίσεις στις τιμές για τα πανεπιστήμια», πρόσθεσε ο κ. Μαμούρης.

Σημειώνεται ότι τα πανεπιστήμια είχαν παρέμβει συλλογικά προς το Υπουργείο Παιδείας, πριν από ένα περίπου μήνα, ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου