ΤΟΠΙΚΑ

Απογοητευτικά χαμηλή η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020

απογοητευτικά-χαμηλή-η-απορρόφηση-τω-558154

Τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση για την χαμηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020 κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτή Κορινθίας Ν.Δ. Χρίστο Δήμα, προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την ερώτησή τους, ζητούν να ενημερωθούν για το, αν επετεύχθη τελικά ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί το 2018 ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, καθώς και για τον λόγο που καταγράφονται τόσο απογοητευτικές οι επιδόσεις της χώρας μας στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πιο αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: ’Πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), απεικονίζει με τον πλέον ανησυχητικό τρόπο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για ένα στα δύο νοικοκυριά, το μηνιαίο εισόδημα διαρκεί μόλις για 19 ημέρες, ενώ το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μείωση των εισοδημάτων το 2018 σε σχέση με το 2017. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που αναδεικνύει και μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία το 82% των νοικοκυριών δεν θα καταφέρει να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 62% των καταναλωτών δηλώνει πως «μόλις που τα βγάζει πέρα».

Προφανώς όλη αυτή η εικόνα, δε συνάδει με το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά καθιστά αναγκαία την επίσπευση κάθε δυνατής συνδρομής στην ανάπτυξης της αγοράς και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα και να οδηγήσει σε περισσότερες, βιώσιμες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Μετά την αποτυχία του «αναπτυξιακού» ν.4399/16 και την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας, θα ανέμενε κανείς πως τουλάχιστον θα υπήρχε διαφορετική εικόνα στην απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Είναι γνωστό πως οι εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την επιχειρηματικότητα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος που σήμερα πλήττεται.

Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους 20,382 δις (20 Επιχειρησιακά Προγράμματα) + 0,370 δις (Διακρατικά Προγράμματα) + 0,970 δις (αύξηση προϋπολογισμού) = 21,722 δις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, που μαζί με την εθνική συμμετοχή συνιστούν ένα ποσό 26 δις. προσανατολισμένο σε δράσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης. Κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να διοχετευθούν στην αγορά με ταχείς ρυθμούς, καθώς όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο (ν.4314/2014) είναι ψηφισμένο ήδη από το 2014.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής https://cohesiondata.ec.europa.eu η Ελλάδα είναι σήμερα 23η στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων (δαπάνες) και 16η στις συμβασιοποιημένες δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020. Δηλαδή ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι ικανοί να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη διασφάλιση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυτοί λιμνάζουν αναξιοποίητοι. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη στασιμότητα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας επωφελήθηκε από την εμπροσθοβαρή προ-χρηματοδότηση των προγραμμάτων (την οποία διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση στη βάση της οικονομικής κρίσης), την πρόσθετη προ-χρηματοδότηση για την Ελλάδα, τη σημαντική προκαταβολή που προβλέπουν οι Κανονισμοί (υπερδιπλάσια για την Ελλάδα) και το μεγάλο αριθμό έργων που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (έργα-«ουρές»). Πρόσφατα μάλιστα ανώτεροι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σε δηλώσεις τους την ανησυχία τους για την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Επιπλέον, με μια απλή ανάγνωση της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014-2020, αντιλαμβάνεται πως η Κυβέρνηση έχει πράξει ελάχιστα στους τομείς του Περιβάλλοντος και των Ψηφιακών Υπηρεσιών- τομείς κρίσιμοι για τον αναγκαίο παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας- ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Επιχειρησιακά Προγράμματα που χρηματοδοτούν τις υποδομές των μεγάλων μεταφορικών έργων αλλά και κυρίως την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αποεπένδυση στην ελληνική οικονομία με τις επενδύσεις να καταγράφουν διαρκή πτώση (σε ετήσια βάση το δ΄ τρίμηνο 2018- δ΄ τρίμηνο 2017 οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν ενώ η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει κύρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου