ΤΟΠΙΚΑ

Ηπια υποβάθμιση από τη Moody s

ηπια-υποβάθμιση-από-τη-moody-s-851206

Κατά μία βαθμίδα, σε A2 από A1 προηγουμένως, υποβάθμισε η Moodys Investors Service την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η νέα αξιολόγηση δεν επηρεάζει τη αξιολόγηση για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις- που παραμένει στο Aaa, στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Η λιγότερο μουντή -από ό,τι φοβόταν η Ελλάδα- αξιολόγηση της Moodys για την πιστοληπτική ικανότητά της που συνέβαλε και στη μείωση του spread, ανακούφισε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 4,48%.
Ειδικότερα, η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moodys κατά μία μόνο βαθμίδα και όχι κατά δύο όπως αναμενόταν αναζωπύρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον στο ΧΑ, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να καταγράψουν υψηλά κέρδη, ενώ ταυτόχρονα η προσέγγιση νέων υψηλών έτους από τις διεθνείς αγορές έδωσε περαιτέρω ώθηση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έκλεισε και πάλι πάνω από τα επίπεδα των 2.200 μονάδων.
Κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moodys, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για “σχετική” υποβάθμιση, που, όμως, είναι “πολύ πιο θετική από τις άλλες υποβαθμίσεις και από όλα αυτά που εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία”. Εξήγησε ότι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει κριθεί θετική και από τις αγορές “καθότι πέφτουν τα spreads”, όπως και από την ανακοίνωση της Moodys, σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε, κρίνεται ότι τα μέτρα και η πορεία της κυβέρνησης είναι σε θετική κατεύθυνση και αναμένεται η εφαρμογή τους.
Ο υφυπουργός των Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σε παρέμβαση του από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, ανέφερε σχετικά με την έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moodys, για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας:
“Με την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moodys είμαστε δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις που μας έδωσαν οι δύο προηγούμενοι οίκοι και αυτό έχει τη δική του σημασία. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις. Εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας”.
Ο κ. Σαχινίδης, σημείωσε ακόμα ότι, “τόσο η έκθεση της Moodys όσο και η προηγούμενη του οίκου Fitch, αναφέρονται για επιλογές πολιτικών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά στην έκθεση της Fitch αναφέρεται ότι πολλά θα μπορούσαν να γίνουν από τη κυβέρνηση της ΝΔ αλλά δεν έγιναν”.

“Αρνητική
προοπτική”
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην εκτίμηση ότι η προοπτική του για την ελληνική οικονομία είναι “αρνητική“, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα κατά πόσον η “αρνητική” προοπτική θα εξελιχθεί σε “σταθερή” προοπτική “θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης (διαρκής αύξηση των φορολογικών εσόδων και/ή την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση των δαπανών)”.
“Η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας”, υπογραμμίζει η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα, Σάρα Κάρλσον.
“Η Moodys θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κάνει το ασύνηθες βήμα να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης ακατάλληλους για εξασφάλιση – ενδεχόμενο που εκτιμούμε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο”, τονίζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου Δημοσίου Χρέους στη Moodys, Αρνό Μαρές.
Επιπλέον, η Moodys δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για “ανατιμολόγηση” των σχετικών κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί από την εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα των τελευταίων χρόνων στις διεθνείς αγορές και τους ελαφρά πάνω από το δυναμικό ρυθμούς ανάπτυξης.
“Οι πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης”, εξηγεί η κ. Κάρλσον. Η ίδια προσθέτει ότι αυτές οι προκλήσεις “προκύπτουν από την αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και του δυναμικού της οικονομίας, γεγονός που υπονοεί ότι το πρόβλημα του χρέους της γενικής κυβέρνησης δεν μπορεί να λυθεί μόνον μέσω της ανάπτυξης. Οι προκλήσεις αυτές προκύπτουν επίσης από χρόνιες αδυναμίες του δημοσιονομικού θεσμικού πλαισίου, που επισκιάζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποφασιστικές περιστολές δαπανών με στόχο την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους”.
Επιπρόσθετα, η Moodys εκτιμά ότι ο συνδυασμός ενός παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την κρίση, που είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας (αυξημένη διαφοροποίηση κινδύνου και υποτονική παγκόσμια ζήτηση) και ενός εξίσου δυσχερούς εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων (με ολοένα αυξανόμενη δημογραφική πίεση στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια) θα καταστήσει τη μετάθεση της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής όλο και πιο δύσκολη και κοστοβόρα.
Στη χθεσινή έκθεση σημειώνεται ότι η Moodys αναγνωρίζει πως οι ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς προσδιορίζουν αυτές τις αδυναμίες και ανοίγουν το δρόμο για μια διαρκή λύση. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τον πληθυσμό της χώρας και από τη δραστήρια εφαρμογή τους από την κυβέρνηση.
“Καθώς τίποτε από αυτά τα δύο δεν μπορεί να προεξοφληθεί και καθώς θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποφέρουν καρπούς, η Moodys έδωσε αρνητική προοπτική στη νέα αξιολόγηση A2 των ελληνικών κρατικών ομολόγων”, είπε η κ. Κάρλσον.

Το Υπουργείο
Οικονομικών
“Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της Οικονομίας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται με την ανακοίνωση του Οίκου Moody’s κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα.
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, στη σχετική ανακοίνωση του Οίκου Moody’s αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής Οικονομίας.

Ελληνικές τράπεζες
Μπαράζ υποβαθμίσεων σήμερα από τη Moody’s, με το διεθνή οίκο αξιολόγησης να βάζει στο στόχαστρο του, μετά τα κρατικά ομόλογα, και τις ελληνικές τράπεζες. Την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποβαθμίζεται παρακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα (σε A1 από Aa3), η EFG Eurobank Ergasias (σε A2 από A1) και η Εμπορική Τράπεζα (σε A2 από A1).
Αφορμή για τις υποβαθμίσεις υπήρξε η εξασθένιση της χρηματοοικονομικής θέσης των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την επαναξιολόγηση της ικανότητας της χώρας να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα κατόπιν της υποβάθμισης των κρατικών ομολόγων από το διεθνή οίκο νωρίτερα σε Α2 από Α1.

Υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων
Με την υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων συνέχισε τις αναθεωρήσεις της η Moodys, η οποία έκρινε ότι η πιστοληπτική ικανότητα του δήμου αντιστοιχεί πλέον τη βαθμίδα Α2 –από Α1– ενώ χαρακτήρισε την προοπτική του «αρνητική».
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, η εν λόγω υποβάθμιση είναι απόρροια της υψηλού βαθμού συσχέτισης μεταξύ του Δήμου της Αθήνας και του ελληνικού δημοσίου. Η λειτουργία του δήμου και η χρηματοδότησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζει η Moodys.
Ο Δήμος Αθηναίων απάντησε με ανακοίνωσή του στην υποβάθμιση από τη Moodys υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, κατάφερε το 2009 μέσα από μια εξαιρετική διαχείριση των οικονομικών του να καταταχθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στην κατηγορία Α1 υπογραμμίζοντας ότι είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα και από τους λίγους στην Ευρώπη που αξιολογήθηκε τόσο υψηλά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου