ΤΟΠΙΚΑ

Επέστρεψαν υγιείς οι ορειβάτες, μετά την περιπέτεια στο Κατμαντού

επέστρεψαν-υγιείς-οι-ορειβάτες-μετά-τ-556577

Χθες το βράδυ οι Βολιώτες και ο Κρητικός πάτησαν… Ελλάδα

Δεν ολοκληρώθηκε, όπως θα επιθυμούσαν οι Ελληνες ορειβάτες, το ταξίδι τους στο Νεπάλ και η κατάκτηση του Εβερεστ. Η ελληνική αποστολή, η οποία αποτελούνταν από πέντε Βολιώτες κι έναν Κρητικό, με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης Αγριώτη αναρριχητή Νίκο Μαγγίτση, επέστρεψε απογοητευμένη και άπραγη στην Ελλάδα, χωρίς όμως να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Μία τραυματική εμπειρία αποκόμισαν οι Ελληνες ορειβάτες, οι οποίοι ταξίδεψαν μέχρι την πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, και προχθές Δευτέρα ήταν προγραμματισμένο να μεταβούν οδικώς για το Θιβέτ και την κατασκήνωση της βόρειας διαδρομής στα 5.400 μέτρα υψόμετρο, όπου και θα έφταναν βάσει προγράμματος στις 26 Απριλίου.

Η ανάβαση δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς οι Ελληνες αναβάτες, έπεσαν θύμα τοπικού οδηγού (Σέρπα) που είχε αναλάβει να τους οδηγήσει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Η αποστολή έφτασε στο Κατμαντού, όπου και πλήρωσε όλα τα χρήματα που απαιτούνταν στον Σέρπα (87.000 δολάρια και 11.500 ευρώ) αλλά εκείνος εξαφανίστηκε, χωρίς να βρεθούν ίχνη του.

Οι συζητήσεις των ορειβατών με πρακτορείο της πρωτεύουσας του Νεπάλ για να αναλάβει άλλος Σέρπα την αποστολή, ώστε να τους οδηγήσει στην υψηλότερη κορυφή του Εβερεστ δεν είχαν αποτέλεσμα, κι έτσι πήραν το δρόμο της επιστροφής, φτάνοντας χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Αθηνών, «Ελ. Βενιζέλος», και στη συνέχεια στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο διεθνούς φήμης Αγριώτης αναρριχητής Νίκος Μαγγίτσης, ο μοναδικός Ελληνας που έχει κατακτήσει τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη μας. Τα μέλη της αποστολής είναι έξι Ελληνες (πέντε Βολιώτες, και ένας Κρητικός). Οι Βολιώτες ορειβάτες είναι μέλη του ΕΟΣ Βόλου και είναι ο Γιώργος Ράιος από την Αγριά (καθηγητής Φυσικής Αγωγής), ο Κώστας Παναγιώτου (απόστρατος στρατιωτικός των Ειδικών Δυνάμεων), ο Κώστας Τσαντός (Αθλητής ορεινού τρεξίματος) και ο Θανάσης Γουλομήτρος (αθλητής στίβου).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου