ΤΟΠΙΚΑ

Ο καιρός «έφαγε» τα φρούτα στο Δήμο Βόλου

ο-καιρός-έφαγε-τα-φρούτα-στο-δήμο-βόλ-556232

Μείωση παραγωγής έως 90% λόγω καιρικών συνθηκών

Χωρίς φρούτα κινδυνεύει να μείνει ο Βόλος. Η μείωση της παραγωγής των οπωροφόρων λόγω των καιρικών συνθηκών αγγίζει το 90%. Παραγωγοί και Δήμος Βόλου εκπέμπουν S.O.S. προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΛΓΑ.

Ως χειρότερη παραγωγή της τελευταίας τετραετίας τουλάχιστον χαρακτηρίζεται η φετινή για τις καλλιέργειες οπωροφόρων. Η μείωση τηςπαραγωγής οπωροφόρων δένδρων καθώς και δενδρώδεις καλλιέργειες με καρπούς με κέλυφος στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου, κυμαίνεται από 80-90% μιας κανονικής παραγωγής ή της μέσης παραγωγής για την τελευταία 4ετία.

Από την ανάλυση των μετεωρολογικών στοιχείων, διαπιστώνονται ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο (παρατεταμένη περίοδος βροχοπτώσεων, χαλαζόπτωση και παγετός), είχαν ως αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις -κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας- για επιτυχή γονιμοποίηση και καρποφορία στα οπωροφόρα δένδρα καθώς και στα δένδρα με καρπούς με κέλυφος. Επίσης έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά και τα δέντρα από παγετό.

Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου από το τέλος του χειμώνα μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με την επόπτρια του ΕΛΓΑ του Νομού Μαγνησίας, η οποία και διαπίστωσε ότι το πρόβλημα αφορά σε όλη τη περιφέρεια του Δήμου.

Η ιδιαίτερα μειωμένη καρποφορία των οπωροφόρων δένδρων καθώς και των δένδρων με καρπούς με κέλυφος από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τη χαλαζόπτωση, οι ζημιές στα δέντρα από παγετό, εμφανίζεται και σε όλες τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ο Δήμος Βόλου είναι σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση.

Ηδη με έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ, ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης, Αρης Σαββάκης ζητά την άμεση λήψη μέτρων. Συγκεκριμένα ζητείται να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών ενισχύσεων σύμφωνα και με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής των αγροτών.

«Σε αυτούς τους δύσκολους και κρίσιμους καιρούς που διανείμουμε , το γεωργικό εισόδημα έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί είναι πάρα πολλά.

Δεδομένου ότι οι αγρότες έχουν προβεί στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση, η εκμηδένιση της παραγωγής των οπωροφόρων δέντρων καθώς και των δένδρων με καρπούς με κέλυφος θα είναι ένα πρόσθετο μεγάλο οικονομικό πλήγμα για αυτούς.

Για το σκοπό αυτό παρακαλούμε να προβείτε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι ζημιές αυτές να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών ενισχύσεων σύμφωνα και με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής των αγροτών μας, διότι συντρέχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του ο κ. Σαββάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου