ΤΟΠΙΚΑ

«Λάθος πίστη» για τους φίλους του σινεμά

λάθος-πίστη-για-τους-φίλους-του-σινε-851206

Με την ταινία «Λάθος πίστη» (MAUVAISE FOI), γαλλικής και βελγικής παραγωγής, του Ροζντί Ζεμ, συνεχίζονται σήμερα Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις 9.30 μ.μ. οι προβολές του «Σινέ-Μεσόγειος» στην αίθουσα του Αχίλλειου. Η ταινία της ερχόμενης Τρίτης παρουσιάζεται σε σενάριο: Ροζντί Ζεμ, Πασκάλ Ελμπέ. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ροζντί Ζεμ, Σεσίλ Ντε Φρανς, Πασκάλ Ελμπέ, Ζαν Πιερ Κασέλ. Στην σύγχρονη, κοσμική Γαλλία ο αραβικής καταγωγής μουσουλμάνος Ισμαήλ διατηρεί ερωτικό δεσμό με την Κλάρα, που είναι εβραϊκής καταγωγής. Η θρησκεία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ζωή τους. Οι δυο νέοι φαίνεται ότι δεν κουβαλούν τα βαρίδια των παραδόσεων τους. Άλλωστε και οι ευρύτερες οικογένειες, μέσα στις οποίες μεγάλωσαν, έχουν με την θρησκευτική τους κουλτούρα από οριακές μέχρι αδιάφορες σχέσεις.
Η ιδιαιτερότητα της σχέσης τους έχει απωθηθεί στο βαθύτερο υποσυνείδητό τους, μιας και απ’ ότι φαίνεται αργότερα, είναι ένα ζήτημα που πονάει πολύ. Η Κλάρα μένει έγκυος και ο καιρός έχει πια ωριμάσει, για να επισημοποιήσουν την σχέση τους. Οι γονείς της Κλάρας, ευκατάστατοι Πολωνοεβραίοι, μετά από μια πρώτη άρνηση, για την «τιμή των όπλων», αποδέχονται το γεγονός, ενώ ο Ισμαήλ αποφεύγει να ενημερώσει τη χήρα μητέρα του, πριν προλάβει να επιβάλει τους όρους του στην σύντροφο του για τα διαδικαστικά ζητήματα του γάμου τους (όνομα παιδιού, επιλογή θρησκεύματος κ.λ.π.). Όμως και η ίδια η Κλάρα προετοιμάζεται να «πατήσει πόδι», περιχαρακώνοντας την μελλοντική τους οικογενειακή ζωή μέσα σε εβραϊκά πρότυπα. Παίζοντας το ίδιο το ζευγάρι τον ρόλο που θα ήθελαν να παίξει ο αρνητικά διακείμενος στην αρχή, αλλά αδιάφορος στη συνέχεια κοινωνικός περίγυρος, τα θαλασσώνει και οδηγεί την ερωτική σχέση στην καταστροφή.
Το ανατροφοδοτούμενο μίσος από την αραβο-ισραηλινή διένεξη στο πολιτικό επίπεδο φτάνει τη διαμάχη στο αποκορύφωμα. Καθένας από τους δυο συντρόφους δεν είναι πια ο εαυτός του, αλλά ο εκφραστής ολόκληρης της φυλής του. Η ευθύνη που αισθάνονται να βαραίνει τους ώμους τους, είναι τεράστια και τους ωθεί σε συμπεριφορές αλλόκοτες, που ξαφνιάζουν και τον ίδιο τους τον εαυτό. Την κατάσταση αλλάζει ο ερχομός του παιδιού τους. Η ταινία κυλάει σαν γάργαρο νεράκι. Ο ρυθμός καταιγιστικός. Το σενάριο του συμπρωταγωνιστή Pascal Elbe δεμένο με στοιχεία αληθινά, ψαγμένα με μάτια «από τα μέσα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου