ΤΟΠΙΚΑ

«Σπαζοκεφαλιά» ο εφησυχασμός των πολιτών ~ Ο κορονοϊός παραμένει ενεργός στη Μαγνησία

σπαζοκεφαλιά-ο-εφησυχασμός-των-πολ-556123

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τη σημασία του εμβολιασμού», προτρέπουν οι γιατροί – 47.588 πολίτες ήδη χτίζουν ανοσία

«Καμπανάκι» ότι η πανδημία τoυ κορονοϊού δεν έχει τελειώσει κρούουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, φοβούμενοι πως οι εικόνες χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό, σε συνδυασμό με τους ανεμβολίαστους πολίτες ενδεχομένως να μας στοιχίσουν μεσοπρόθεσμα.

Η έντονη κινητικότητα και κυρίως η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Παρά τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, η Μαγνησία παραμένει ακόμη στην πορτοκαλί ζώνη, γεγονός που σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές έχουν «σηκωμένες κεραίες», επιβλέποντας αφενός την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων στον νομό, αφετέρου την πορεία των εμβολιασμών.

Οι γιατροί στο Αχιλλοπούλειο τονίζουν πως το άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν πρέπει να φέρει εφησυχασμό, καθώς όπως αναφέρουν ο κορονοϊός παραμένει ακόμη ενεργός στην κοινωνία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει διασπορά.

«Η ανάγκη των πολιτών να βγουν από το σπίτι, να πάνε για ψώνια, για φαγητό έξω, να κάνουν μία εκδρομή στο εξοχικό ή σε κάποιο κοντινό προορισμό, δημιουργεί μία εικόνα πως για κάποιους η πανδημία τελείωσε με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Η συμπεριφορά χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων εγκυμονεί κινδύνους όμως», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ηλίας Καραμέτος, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και επικεφαλής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, (εργασία, καταστήματα, υπηρεσίες κλπ), σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στο αυτοκίνητο, μέτρα τα οποία όμως έχουν ατονήσει σημαντικά.

Οι μεταλλάξεις και ο εμβολιασμός

Προβληματισμός υπάρχει επίσης για τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλάξεων του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής στη Μαγνησία έχει καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα βρετανικής μετάλλαξης, μολονότι σε επίπεδο Θεσσαλίας και ειδικότερα στη Λάρισα η συγκεκριμένη μετάλλαξη «θερίζει».

Για αυτό και οι ειδικοί επιμένουν να προτρέπουν σε εμβολιασμό.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τη σημασία του εμβολιασμού. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως τα εμβόλια αναπτύχθηκαν για να μας προστατέψουν από τον φονικό ιό.

Μειώνουν τη μετάδοση, γιατί γενικά μειώνεται το ιικό φορτίο. Το πρόβλημα είναι, αν έχεις ένα μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο και το άλλο μη εμβολιασμένο, ότι δεν είναι αρκετό για να σταματήσεις τη μετάδοση. Για αυτό και αφενός η άρση των μέτρων δεν πρέπει να συνοδευτεί με χαλάρωση και αφετέρου η συμμετοχή στον εμβολιασμό πρέπει να μαζικοποιηθεί ακόμη περισσότερο», θα πει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών covid στο νοσοκομείο.

Σύμμαχος ο καλός καιρός

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η άφιξη του καλοκαιριού αναμένεται να συμβάλλει στην ύφεση της πανδημίας.

«Το καλοκαίρι έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στην Ελλάδα, γιατί είναι καλός ο καιρός, είναι όλοι έξω, σε εξωτερικούς χώρους, η μετάδοση χαμηλώνει πάρα πολύ, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να την αναχαιτίσουμε», εκτιμά ο κ. Μάνδρος.

Στο ερώτημα πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες ο γιατρός είναι κατηγορηματικός: Να εμβολιαστούν και να προσέχουν ακόμα, να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και όχι μεγάλες συναθροίσεις.

«Να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη. Επίσης πρέπει να μπει φρένο στην παραπληροφόρηση. Το εμβόλιο το βάζεις στον οργανισμό σου, παράγεις το αντιγόνο και μετά δεν μένει εκεί, φεύγει. Δεν το κουβαλάς μαζί σου εφ’ όρου ζωής, ποτέ κανένα εμβόλιο, τα αντισώματα μένουν, όχι το εμβόλιο», διευκρινίζει ο ίδιος.

«Η αμφισβήτηση των εμβολίων είναι πολυτέλεια. Και όσο η πανδημία υπάρχει, δεν πρέπει να υποτιμάμε τον ρόλο του εμβολιασμού, διότι είναι καθοριστικός», καταλήγει ο κ. Μάνδρος, επαναλαμβάνοντας πως «δεν τελείωσε η πανδημία για αυτό και αδυνατώ να καταλάβω την άρνηση εμβολιασμού».

47.588 πολίτες «χτίζουν» ανοσία

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» στη Μαγνησία δείχνουν ότι ο νομός συνολικά «έσπασε» το φράγμα των 120.000 εμβολιασμών. Την ίδια ώρα 47.588 πολίτες έχουν αρχίσει ήδη να χτίζουν ανοσία απέναντι στον κορονοϊό, καθώς ολοκλήρωσαν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Με βάση τα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα στον νομό μέχρι τις 11 Ιουνίου, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 121.457 εμβολιασμοί. Οι 74.689 αφορούν στην πρώτη δόση και οι 47.588 και στη δεύτερη δόση.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουν πραγματοποιηθεί 108.146 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 67.493 για πρώτη δόση και 41.473 και τη δεύτερη δόση.

Αντίστοιχα στις Σποράδες έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 13.311 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 7.196 για πρώτη δόση και οι 6.115 και τη δεύτερη δόση.

Στον νομό στο πρόγραμμα «Ελευθερία» συμμετέχουν το mega Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου, το ΚΥ Αλμυρού, το ΚΥ Βόλου, το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου