ΤΟΠΙΚΑ

Γνώσεις για το επιχειρείν…

γνώσεις-για-το-επιχειρείν-556042

Με στόχο την αναζήτηση νέων επιχειρηματικών σχημάτων απασχόλησης για 80 ωφελούμενους που είναι άνεργοι, νέοι επιστήμονες και αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ξεκινά από το Δήμο Βόλου η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Τοπ.ΣΑ Βόλου στο εταιρικό σχήμα της οποίας συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρία Βόλου (ΑΝΕΒΟ) Α.Ε που είναι ο συντονιστής του προγράμματος, ο Δήμος Βόλου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚΠΑ. ΔΙΕΚ) Δήμου Βόλου, ο Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Οπως δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόλου και δημοτικός σύμβουλος Βόλου Νίκος Στόικος, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 80 άτομα που είναι άνεργοι, νέοι επιστήμονες και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Το πρόγραμμα, όπως σημείωσε ο κ. Στόικος αποσκοπεί στην ενημέρωση, την κατάρτιση, τη συμβουλευτική και τη δικτύωση των συμμετεχόντων.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, μετά την ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9.30 το πρωί στο «Μεταξουργείο», προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση απ΄ όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα ξεκινήσει, από την ερχόμενη Πέμπτη, να… τρέχει προθεσμία είκοσι ημερών για την υποβολή αιτήσεων, από τους οποίους θα επιλεγούν τελικά οι 80 ωφελούμενοι, ενώ θα επιλεγούν και δέκα αναπληρωματικοί. Στόχος του προγράμματος όπως διευκρίνισε ο κ. Στόικος, είναι η ενίσχυση δημιουργίας δώδεκα κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της πρωτογενούς παραγωγής και η προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της απασχόλησης στο διευρυμένο Δήμο Βόλου.

Ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι ωφελούμενοι του ΤοπΣΑ, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της ΑΝΕΒΟ, είναι:

– Ανεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

– Νέοι επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών) εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως: Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια ΔΟΥ υποχρεωτικά από τις 2.1.2011 και μετά, να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητάς τους, μεγαλύτερο των έξι ετών από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους, να έχουν ηλικία μέχρι 34 ετών, πλην των ιατρών και των γυναικών νέων επιστημόνων, μητέρων ενός τουλάχιστον ανήλικου παιδιού και ανεξαρτήτως ειδικότητας που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι 42 ετών και στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα για το οικονομικό έτος της δραστηριότητάς τους το ατομικό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ.

– Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με ατομικό εισόδημα από γεωργικές δραστηριότητες που δεν υπερβαίνει τις 3000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2011, το δε ατομικό πραγματικό ή αντικειμενικό τους εισόδημα από τις λοιπές πηγές δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ.

Οι κ.κ. Δερβένης

και Παντσάς

Ο Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου Δημ. Δερβένης από την πλευρά του σημείωσε ότι ο Δήμος επιλέγει το δύσκολο δρόμο να δημιουργήσει, όπως είπε, σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, καθιστώντας τους άνεργους μετά από κατάρτιση, επιμόρφωση και συμβουλευτική υποστήριξη, σε επιχειρηματίες. Δεν θέλουμε, είπε, οι ωφελούμενοι να γίνουν εργολάβοι του Δήμου. Θα τους υποστηρίξουμε ως Δήμος στα πρώτα τους βήματα, αλλά θέλουμε να καταστούν αυτοδύναμοι και να βγουν στον ανταγωνισμό της αγοράς.

Από την πλευρά του ο έτερος Αντιδήμαρχος Απ. Παντσάς που εποπτεύει την ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ και το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σημείωσε ότι ο Νόμος για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις τις παρέχει ένα σχετικό προβάδισμα, χωρίς να συναντούν, όπως είπε, τις δυσκολίες, που έχουν όσοι ξεκινούν μόνοι τους μία επιχειρηματική πρωτοβουλία. Μάλιστα ο κ. Παντσάς σημείωσε ότι στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου θα έλθει προς έγκριση μία προγραμματική σύμβαση του Δήμου με μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την περισυλλογή των αδέσποτων από την πόλη.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου