ΤΟΠΙΚΑ

Νέα βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν

νέα-βομβιστική-επίθεση-των-ταλιμπάν-851206

Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν την Παρασκευή από έκρηξη βόμβας στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Νιμρόζ, αποδίδοντας την ευθύνη της επίθεσης στους Ταλιμπάν.
Η αυτοσχέδια βόμβα είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα και εξερράγη όταν πέρασε το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν τα θύματα που επέστρεφαν από γειτονική αγορά, σε περιοχή στα σύνορα των επαρχιών Φάραχ και Νιμρόζ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, το πρώτο εξάμηνο του 2009, ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τους 2.038

Αποστάσεις κρατά
η κυβέρνηση
Οι αρχές του Αφγανιστάν επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν από τις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον επτά πρακτόρων της CIA, το πιο πολύνεκρο πλήγμα που υπέστη η αμερικάνικη υπηρεσία κατασκοπείας εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
Καθώς εμμένουν τα ερωτήματα για το πώς ο δράστης κατάφερε να παραβιάσει τα μέτρα ασφαλείας και να μπει στη βάση, στην επαρχία Χοστ, κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν διέψευσε εκ νέου πληροφορίες κατά τις οποίες η ενέργεια διαπράχθηκε από Αφγανό στρατιωτικό.
Επίσημα, η Καμπούλ δεν έκανε κανένα σχόλιο. Εκπρόσωπος του προέδρου Χάμιντ Καρζάι είπε ότι δε θα υπάρξει καμιά ανάμιξη των αρχών της χώρας στην έρευνα για την επίθεση.
Οι πράκτορες της CIA σκοτώθηκαν την Τετάρτη, όταν βομβιστής αυτοκτονίας μπήκε στην Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση Τσάπμαν και πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που είχε ζωστεί σε υπόγειο γυμναστήριο. Την ευθύνη για την επίθεση διεκδίκησαν οι Ταλιμπάν, που υποστήριξαν ότι την ενέργεια έφερε σε πέρας αξιωματικός του Αφγανικού στρατού.
Ο Ζαχίρ Αζίμι, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, διέψευσε εκ νέου τις πληροφορίες ότι ο δράστης ήταν αξιωματικός του λεγόμενου Εθνικού Στρατού ή κάποιος που παρίστανε τον Αφγανό στρατιωτικό. «Αυτά τα λένε οι Ταλιμπάν και τίποτε που λένε οι Ταλιμπάν δεν πρέπει να γίνεται πιστευτό», δήλωσε.
Η CIA χρησιμοποιεί τις Προκεχωρημένες Επιχειρησιακές Βάσεις για να συγκεντρώνει πληροφορίες και να εξαπολύει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) κατά μήκος της μεθορίου Αφγανιστάν-Πακιστάν, δήλωσε διπλωμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε «μαύρες» [μυστικές] επιχειρήσεις.
«Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι η Αφγανική κυβέρνηση δε θέλει να σχετιστεί καθόλου με όλα αυτά», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
«Ο Καρζάι δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια σε αυτά τα μέρη. Έχει μηδενικό έλεγχο στις Προκεχωρημένες Επιχειρησιακές Βάσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Καθ όσον αφορά το Αφγανικό κράτος, πρόκειται για μαύρες τρύπες, και ό,τι κι αν συμβεί εκεί είναι ευθύνη της CIA», πρόσθεσε.

Ευθύνη της
CIA
Δυτικός στρατιωτικός αξιωματούχος που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η CIA έχει αποκλειστικά η ίδια «και μόνο η ίδια» την ευθύνη για τις επιχειρήσεις στις βάσεις αυτές. «Δεν είναι ακριβώς ορατό το τι κάνουν, πέραν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», είπε ο αξιωματούχος. Οι επιχειρήσεις της CIA είναι μέρος του «συνολικού σχεδίου» για την εξόντωση των Ταλιμπάν και την ανάπτυξη της χώρας, συνέχισε, αλλά δεν υπάγονται στην ευθύνη της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του NATO, ούτε μπορούν να θεωρηθούν επιχειρήσεις του στρατού των ΗΠΑ.
Η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι οι πράκτορες της CIA που βρίσκονταν στη βάση είχαν πρόσφατα εξαπολύσει μια έντονη επιθετική εκστρατεία εναντίον ομάδας «εξτρεμιστών» την οποία διοικεί ο Σιρατζουντίν Χακάνι.
Επικαλούμενη εν ενεργεία και πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών, η εφημερίδα ανέφερε ότι κατά τις πρώτες ενδείξεις, ο βομβιστής αυτοκτονίας μεταφέρθηκε στη βάση ως πιθανός πληροφοριοδότης και μπορεί να μην ελέγχθηκε όπως έπρεπε.
Ο Αφγανός πολιτικός αναλυτής Ουαχίντ Μούτζντα δήλωσε ότι την επίθεση προκάλεσε η έμφαση στο δίκτυο του Χακάνι, που θεωρείται «στενά συνδεδεμένο» με την αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.
Η CIA είχε μεσίστιες τις σημαίες στο αυστηρά φρουρούμενο αρχηγείο της σε προάστιο της Ουάσιγκτον, αλλά δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των απωλειών της, που πέθαναν περιβεβλημένοι την ίδια μυστικότητα υπό την οποία ζούσαν.
«Οι θρίαμβοί σας και ακόμα και τα ονόματά σας μπορεί να μην είναι γνωστά στους Αμερικανούς συμπολίτες σας, αλλά οι υπηρεσίες σας εκτιμώνται βαθιά», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της CIA.
Ο Ομπάμα ανέφερε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, «η CIA δοκιμάστηκε όσο ποτέ πριν» .
Η επίθεση σημειώθηκε ενώ οι ΗΠΑ βασίζονται όλο και περισσότερο στη CIA και άλλες δυνάμεις που δρουν μυστικά για να επιτύχουν στρατηγικούς στόχους. Οι αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κρίσιμο ρόλο στην αποστολή των τουλάχιστον 36.800 στρατιωτών των ΗΠΑ και συμμαχικών τους χωρών που αναπτύσσονται στο Αφγανιστάν έως τουλάχιστον τα τέλη του 2010.
Στο μεταξύ, το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άνδρας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας υπέκυψε την Πέμπτη στα τραύματα που είχε υποστεί από βόμβα στο Αφγανιστάν• ο θάνατός του αύξησε στις 108 τις Βρετανικές απώλειες στη χώρα το 2009. Ενώ η ISAF ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός στρατιωτικός υπέκυψε σε τραυματισμούς -που δε σχετίζονταν με μάχη- τους οποίους υπέστη την Πέμπτη στο ανατολικό Αφγανιστάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου