ΤΟΠΙΚΑ

Αναβιώνει το έθιμο της κούνιας

αναβιώνει-το-έθιμο-της-κούνιας-554588

Σήμερα στη μία το μεσημέρι στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Τσαγκαράδας

Οι πολίτες έχουν ενεργό ρόλο, οι Σύλλογοι δραστηριοποιούνται και οι τοπικές κοινωνίες ωφελούνται από τα αποτελέσματα πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν υπεύθυνα φορείς όπως ο Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Τσαγκαράδας. Σήμερα, ανήμερα του Αη Γιώργη, ο σύλλογος διοργανώνει (και φέτος) το πανηγύρι σε συνδυασμό με το έθιμο της κούνιας, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, στη μία το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Το έθιμο της κούνιας ξαναζωντάνεψε μαζί με την αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού του Αγίου Γεωργίου, τον Απρίλιο του 2012.

Οι κούνιες αποτελούν αρχαίο έθιμο και θυμίζουν την «αιώρα» των παρθένων στα Ανθεστήρια, μια από τις λαϊκότερες γιορτές στις αρχές της Ανοιξης. Γύρω από αυτές συνωστίζονταν γυναίκες και παιδιά. Το λίκνισμα αυτό ήταν ένας τρόπος προβολής και επικοινωνίας μέσα στην κοινωνία του χωριού.

Το έθιμο αυτό είχε διατηρηθεί έως το πρόσφατο παρελθόν, θυμούνται οι Τσαγκαραδιώτες. Κάθε χρόνο μετά την πρωινή θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ξεκινούσε η μεγάλη γιορτή, οι κοπέλες ανέβαιναν στις κούνιες και τις κουνούσε ο αγαπημένος τους ή ο ενδιαφερόμενος.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Χρύσα Ευθυμίου, επισημαίνει πως οι εκδηλώσεις, χρόνο με το χρόνο αποκτούν μεγαλύτερη απήχηση καθώς συμμετέχουν όλο και περισσότεροι, ντόπιοι ή επισκέπτες. «Σας προσκαλούμε όλους να διασκεδάσουμε και να γιορτάσουμε την αναβίωση του πανηγυριού του Αγ. Γεωργίου με φαγητό, ποτό, χορό και ζωντανή μουσική. όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν κατά την παράδοση και το δικό τους μεζέ στο πλουσιοπάροχο τραπέζι που ετοιμάζουμε για όλους δωρεάν. Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα του Αθλητικού Ομίλου Κισσού «Ρήγας Φεραίος».

Διασυλλογική πρωτοβουλία

Τα αποτελέσματα της ενεργοποίησης των τοπικών φορέων, αποτυπώθηκαν και στη διασυλλογική πρωτοβουλία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Με σύνθημα «η αλληλεγγύη και η συνεργασία μας δυναμώνει», οι φορείς του Πηλίου, συνεργάστηκαν για έναν περίπου μήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Χαμόγελου του Παιδιού» και συγκέντρωσαν τρόφιμα, είδη βρεφικής φροντίδας, είδη οικιακής χρήσης, προϊόντα καθαρισμού κ.α. και τα απέστειλαν στο «Χαμόγελο».

Στη διασυλλογική πρωτοβουλία συμμετείχαν οι: Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λαμπινούς «Η Λαμπιδώνα», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρόπαν», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας Νεοχωρίου, Εκπολιτιστικός – τουριστικός και αγροτικός Σύλλογος Ανηλίου, Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Τσαγκαράδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ξυνόβρυσης, Πολιτιστικός Σύλλογος Λαύκου «Δράση», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής, Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Πινακάτες», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μουρεσιωτών, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αργαλαστής, Τουριστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αη – Γιάννη, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νανοπουλείου Δημοτικού Σχολείου κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου