ΤΟΠΙΚΑ

Ο καιρός και τα σωματίδια

ο-καιρός-και-τα-σωματίδια-851206

Χθες βράδυ συνεδρίαζε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και ένα από τα θέματα που συζήτησε ήταν αυτό που αφορούσε στη δημιουργία ενός αντικειμενικού συστήματος μέτρησης της αέριας ρύπανσης που θα αποτελούνταν από πέντε σταθμούς μέτρησης σε διάφορα σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και οι οποίοι θα καταλήγουν σε ένα αντικειμενικό μέσο όρο ανάλυσης των αποτελεσμάτων. Ένα θέμα το οποίο απέκτησε επικαιρότητα μετά από επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει λίγες ώρες πριν στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, αλλά και στο προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βόλος – Ανοικτή Πολιτεία» Μαργ. Πατσιαντάς.
Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο και με αφορμή την καλοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων που επικρατεί στη Μαγνησία και που μας έχει κάνει να έχουμε ξεχάσει τι θα πει… χειμώνας. Οι θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια βέβαια μόνον φυσιολογικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Επομένως οι επιπτώσεις τους είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές.
Μία πληθώρα από δημοσιεύματα και αναλύσεις ειδικών επιστημόνων καταδεικνύουν ότι ο καιρός βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και οι καιρικές συνθήκες μας επηρεάζουν και μάλιστα με τρόπους αναπάντεχους, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θανάσιμα. Η κακοκαιρία μάς κάνει να υποφέρουμε, λένε οι ειδικοί, αφού το ψύχος εξασθενεί το ανοσοποιητικό και πήζει το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των λοιμώξεων και των καρδιακών προσβολών. Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times το οποίο αναδημοσίευσαν χθες τα ΝΕΑ, ο καιρός επηρεάζει την υγεία σε κάθε εποχή, καθώς ένα κύμα ψύχους το χειμώνα ή καύσωνα το καλοκαίρι μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες ζωές.
Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημιούργησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από οκτώ χρόνια και ένα τμήμα προβλέψεων υγείας, για να βοηθάει στον εντοπισμό των απειλών που δημιουργούνται από τις αλλαγές του καιρού και στην προστασία των πιο ευάλωτων. Σήμερα η υπηρεσία αυτή προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση για αντίξοες καιρικές συνθήκες σε δεκάδες χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους μέσω τηλεφώνου, e- mail και sms.
Eδώ στην Ελλάδα και τη Μαγνησία απέναντι στο πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων ως συνήθως περί άλλων τυρβάζουμε, αναφωνώντας το ελληνοπρεπές δε βαριέσαι αδελφέ…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου