ΤΟΠΙΚΑ

Στον… αέρα αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

στον-αέρα-αναπληρωτές-εκπαιδευτικο-553020

Εξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, έφθασε χθες η αγωνία αναπληρωτών εκπαιδευτικών του νομού, που, μολονότι επί σειρά ετών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολεία είτε της Γενικής είτε της Ειδικής Αγωγής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, εξακολουθούν κάθε χρόνο να είναι εργασιακά στον… αέρα. Χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, έμειναν άνεργοι κατά τη φετινή σχολική χρονιά μετά τη θέσπιση του νέου ολοήμερου δημοτικού σχολείου, που είχε ως αποτέλεσμα μείωση μαθημάτων και ωρών διδασκαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος, στο νομό υπηρετούν σήμερα 106 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων το 60%, οι 64 δηλαδή, καλύπτουν οργανικές θέσεις.

Από τους 106 αναπληρωτές, οι 67 υπηρετούν στην Ειδική Αγωγή, οι 24 στη Γενική Αγωγή και υπάρχουν και 15 ειδικοτήτων. Υπάρχουν και 29 αναπληρωτές για τις παράλληλες στηρίξεις, που όμως μοιράζονται σε περισσότερα των δύο σχολεία.

Θάνος Γιαννακόπουλος: «Επί 15 χρόνια αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας. Μόνο το 25% είναι μόνιμοι στην Ειδική Αγωγή. Όλοι οι υπόλοιποι καλύπτουμε οργανικά κενά και κάθε χρόνο μας στέλνουν από εδώ και από εκεί. Πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή αυτή η ομηρία»

«Είμαι απόφοιτος του 2002 από το Παιδαγωγικό Τμήμα της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επί 15 χρόνια εγώ και άλλοι απόφοιτοι, εργαζόμαστε ως αναπληρωτές στην εκπαίδευση. Επί 15 χρόνια αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας. Μόνο το 25% είναι μόνιμοι στην Ειδική Αγωγή. Όλοι οι υπόλοιποι καλύπτουμε οργανικά κενά και κάθε χρόνο μας στέλνουν από εδώ και από εκεί. Πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή αυτή η ομηρία», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Θάνος Γιαννακόπουλος.

«Κάθε χρόνο ακούμε εξαγγελίες διορισμών στο δημόσιο σχολείο. Κάθε χρόνο οι εξαγγελίες μένουν στα χαρτιά, κι όμως, κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 20.000 αναπληρωτές για να καλύψουν κενά στα σχολεία για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Χωρίς μόνιμους διορισμούς, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των κενών στο δημόσιο σχολείο», ανέφερε η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Γενικής Παιδείας, Νάντια Μπελογιάννη.

Νάντια Μπελογιάννη: «Κάθε χρόνο ακούμε εξαγγελίες διορισμών στο δημόσιο σχολείο. Κάθε χρόνο οι εξαγγελίες μένουν στα χαρτιά»

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Κωνσταντίνα Ρηγάκη αναφέρθηκε στην «εξαφάνιση» χιλιάδων κενών από τα δημόσια σχολεία, με την κατάργηση των ολοήμερων και μαθημάτων από τα σχολεία. «Έκρυψαν τα κενά καταργώντας τα ολοήμερα και μαθήματα από τα σχολεία. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στον αέρα και δεν προσλήφθηκαν. Τα κενά είναι υπαρκτά και θα πρέπει να καλυφθούν από μόνιμους διορισμούς», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ρηγάκη.

Κωνσταντίνα Ρηγάκη: «Εκρυψαν τα κενά καταργώντας τα ολοήμερα και μαθήματα από τα σχολεία. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στον αέρα και δεν προσλήφθηκαν»

Σημειώνεται ότι η χθεσινή διαμαρτυρία έγινε ταυτόχρονα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, το παρών έδωσαν εκτός από αναπληρωτές, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αλλά και η τοπική ΕΛΜΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου