ΤΟΠΙΚΑ

Η Ε.Ε. θα δώσει το πράσινο φως

η-ε-ε-θα-δώσει-το-πράσινο-φως-851206

Τη βεβαιότητά του ότι η Κομισιόν θα δώσει σήμερα το «πράσινο φως», εγκρίνοντας επί της ουσίας, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
«Αύριο [σ.σ. σήμερα] το σχέδιο θα πάρει το πράσινο φως», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «απολύτως ανυποχώρητη» όσον αφορά τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην οικονομία, «προς όφελος των πολιτών».

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει, όχι εξαιτίας της ΕΕ ούτε εξαιτίας των διεθνών αγορών, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιής δημοσιονομικές βάσεις και μια πιο δίκαιη κοινωνία, ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι δεν πρέπει απλά να περιορισθούν οι δαπάνες, αλλά να αλλάξει «όλο το σύστημα» και στο πλαίσιο αυτό «χρειαζόμαστε χρόνο».

Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η χώρα επιχειρεί να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα «με δίκαιο τρόπο», χωρίς να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση, είπε και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο αλλά απολύτως αναγκαίο.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πιστή τήρηση του ΠΣΑ, ανέφερε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομίας μας είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της αξιοπιστίας με δράσεις όπως η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατίθεται τις επόμενες μέρες), η δημιουργία ανεξάρτητου σώματος για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού κ.ά.

Αναφερόμενος στις εκρηκτικές πιέσεις που ασκούνται στα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «παρακολουθούμε, προφανώς, ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, η Ελλάδα είναι ένα πιόνι, σε ένα ευρύτερο παίγνιο, που αφορά το ίδιο το ευρώ».

Στη διάρκεια των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ανοίχτηκαν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως η ριζική αλλαγή του τρόπου που συντάσσεται και παρακολουθείται ο προϋπολογισμός, το φορολογικό (την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθενται οι βασικές αρχές του), το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, είπε, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν «απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και μια οικονομία σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

Γερμανικό «στοπ»
στο ευρωομόλογο
«Ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από την Ελλάδα είναι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Και για αυτό το ζήτημα της Ελλάδας, παρά τις ελληνικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητας είναι και ευρύτερα ζήτημα της ευρωζώνης», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις στο συνέδριο.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου από την ΕΕ, είπε ότι η Ελλάδα θα στήριζε μια τέτοια λύση, προσθέτοντας: «Όμως, δεν μπορεί να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα βγουν μπροστά ανεμίζοντας τη σημαία του ευρωομολόγου».
Ωστόσο, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο, ούτε και συζητήσεις γι αυτό» τόνισε.

Πράσινο φως… και από Μπαρόζο

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα θα προτείνει προς το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Μ. Μπαρόζο αναφέρει ότι με την αξιολόγησή της η Επιτροπή εκτιμά ότι η διόρθωση του ελλείμματος που επιδιώκει η Ελλάδα μέχρι το 2012, με μια επαρκώς εμπροσθοβαρή προσπάθεια για το 2010, είναι ένα φιλόδοξο και επιτεύξιμο σχέδιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής χαιρετίζει ακόμη τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει έγκαιρα διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και τονίζει ότι η Επιτροπή θα έχει ως ευθύνη να παρακολουθεί με σχολαστικότητα την εφαρμογή του προγράμματος μέσα από μια στενή επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Μ. Μπαρόζο η επιτυχής διόρθωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος δεν είναι μόνο σημαντική για την Ελλάδα αλλά για την ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά.

Ο Μ. Μπαρόζο αναφέρει επίσης ότι το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 «αποτέλεσε έκπληξη για όλους μας» και επισημαίνει ότι τέτοια ελλείμματα πηγάζουν από ένα συνδυασμό δημοσιονομικής διολίσθησης και ανακριβούς κοινοποίησης στατιστικών στοιχείων και θα πρέπει να διορθώνονται με αποφασιστικότητα, ενώ επισημαίνει ακόμη πως και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι συστάσεις της Κομισιόν θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι στη σύσταση της Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα θα περιλαμβάνεται η τριετής προθεσμία (ως το τέλος του 2012) για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ θα προσδιορίζονται οι ετήσιοι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης, όπως αυτοί αναφέρονται στο ΠΣΑ.
Παράλληλα, θα υπάρξει η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων. Η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας ήταν κυρίως απαίτηση της Γερμανίας.
Από τα μέσα Μαρτίου, θα ξεκινήσει η μηνιαία εξέταση της υλοποίησης των στόχων, ενώ κάθε τρεις μήνες, αρχής γενομένης τον Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ειδική συζήτηση σε επίπεδο ευρωζώνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής του ΠΣΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου