ΤΟΠΙΚΑ

Σταθερές τιμές στα σαρακοστιανά στο Βόλο

σταθερές-τιμές-στα-σαρακοστιανά-στο-β-551781

Σταθερή αξία αποτελούν τα σαρακοστιανά είδη, τα οποία βρίσκονται στο προσκήνιο ενόψει Καθαρής Δευτέρας, με τις τιμές να διατηρούνται κατά μέσο όρο στα περσινά επίπεδα, και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μειωμένες σε ποσοστό 10% περίπου. Όπως αναφέρουν τοπικοί επαγγελματίες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεν παρατηρείται αύξηση τιμών στα προϊόντα που προορίζονται για το σαρακοστιανό τραπέζι, αλλά οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα φειδωλοί και περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία, σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η τιμή στη λαγάνα παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν την τελευταία οκταετία, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αρτοποιών, Δημήτρης Γκίκας, οι τιμές αναμένεται φέτος να κυμανθούν από 2,30 έως 2,70 ευρώ για τη λαγάνα των 750 γραμμαρίων, αναλόγως του κοστολογίου του κάθε καταστήματος.

Καθίσταται πλέον προφανές ότι οι επαγγελματίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην αυξήσουν τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, που κατέχουν παραδοσιακά κυρίαρχη θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι, αλλά και στις προτιμήσεις πολλών. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ξηρακιάς, ιδιοκτήτης τοπικού ιχθυοπωλείου, οι τιμές στα φρέσκα θαλασσινά κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι φθηνότερες σε ποσοστό 10% τουλάχιστον, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καταναλωτικό κοινό.

Το ίδιο ισχύει σε όλες τις κατηγορίες των ειδών διατροφής, ενώ όπως αναφέρουν επαγγελματίες, αρκετοί περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία, αγοράζουν λίγο ταραμά και περιορισμένες ποσότητες χαλβά, λόγω οικονομικής δυστοκίας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα κηπευτικά, όπου παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό χειμώνα, οι τιμές παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Απόστολος Τσακανίκας, καλλιεργητής και πρόεδρος των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών. Ο ίδιος παρατηρεί, ωστόσο, ότι η γενικότερη οικονομική δυστοκία που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία, αποτυπώνεται στην μειωμένη κίνηση των λαϊκών αγορών και στη δύσκολη καθημερινότητα των επαγγελματιών.

Ενδεικτικές τιμές

Οι τιμές των σαρακοστιανών ειδών ποικίλλουν, υπάρχει σαφώς δυνατότητα επιλογών, και οι τιμές που καταγράφονται προσεγγίζουν το μέσο όρο σε κάθε κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά τα φρέσκα θαλασσινά, οι τιμές στις γαρίδες ανά κιλό κυμαίνονται από 4,80 έως 35 ευρώ, αναλόγως ποιότητας και μεγέθους, στις καραβίδες αναλόγως μεγέθους από 28 έως 30 ευρώ, τα καλαμαράκια κοστίζουν 22 περίπου ευρώ ανά κιλό, το χταπόδι ανά κιλό 14,80 ευρώ, τα μύδια 4 ευρώ, οι σουπιές 12,80, οι γυαλιστερές 14 ευρώ και τα κυδώνια 15 ευρώ περίπου ανά κιλό.

Η εικόνα στα λαχανικά παραμένει σχεδόν η ίδια με το μέσο όρο πώλησης για το σπανάκι 1 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια τιμώνται από 0,50 έως 0,70 λεπτά ανά κομμάτι, τα κρεμμυδάκια 0,50 το ματσάκι, τα αγγουράκια 0,70 έκαστο, οι ντομάτες από 0,80 έως 1 ευρώ το κιλό, τα ρεπανάκια γύρω στο 1 ευρώ το ματσάκι.

Οι τιμές στο χαλβά καλύπτουν επίσης μια ευρεία γκάμα, από 6,70 έως 10,30 το κιλό, ενώ ο ταραμάς κοστίζει κατά μέσο όρο 8 ευρώ το κιλό, το τουρσί 4,94 και οι ελιές από 4,28 έως 6,80 το κιλό. Στην τοπική αγορά υπάρχουν αναμφίβολα αποκλίσεις από τις προαναφερθείσες τιμές, αλλά έχει καταγραφεί, κατά προσέγγιση, ο μέσος όρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου