ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορία αγάπης ζευγαριού από τον Βόλο: Εδωσε ξανά ζωή στον σύζυγό της

ιστορία-αγάπης-ζευγαριού-από-τον-βόλο-551363

Συγκλονίζει η ιστορία αγάπης ζευγαριού από τον Βόλο – Σε κάθετη πτώση οι μεταμοσχεύσεις, αύξηση 20% νεφροπαθών το 2021

Ζωή στον σύζυγό της χάρισε νεαρή γυναίκα από τον Βόλο, προσφέροντάς του τον έναν από τους δύο νεφρούς της.

Πρόκειται για αληθινή ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού, που μετά από αρκετά χρόνια ατενίζει ξανά με αισιοδοξία το μέλλον.

Πριν από δύο εβδομάδες, έγινε με απόλυτη επιτυχία η μεταμόσχευση νεφρού στον άνδρα, ηλικίας 45 χρόνων, στη Νεφρολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα το πολυπόθητο τηλέφωνο που θα ανοίξει για τις οικογένειές τους «παράθυρο ελπίδας» περιμένουν τρεις μητέρες από τον Βόλο, που θέλουν να χαρίσουν τους νεφρούς τους στα παιδιά τους, καθώς και νεαρή γυναίκα που θέλει να χαρίσει ζωή στον αδερφό της.

Αρχισαν ήδη τη διαδικασία των εξετάσεων και σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η συμβατότητα του μοσχεύματος μεταξύ ατόμων που έχουν πρώτου βαθμού συγγένεια μπορεί να αγγίξει το 95%.

Κάνουν σχέδια για το μέλλον

Η μεταμοσχευτική πορεία του λήπτη εξελίσσεται άριστα, όπως και της δότριας συζύγου του. Και οι δύο σήμερα μαζί με τα παιδιά τους απολαμβάνουν οικογενειακές στιγμές στον Βόλο. Εχουν επιστρέψει από το νοσοκομείο και κάνουν σχέδια για τα επόμενα βήματα της κοινής τους ζωής.

Ο 45χρονος είναι από τους τυχερούς. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ δεν έκανε πολλά χρόνια αιμοκάθαρση.

Η σύζυγός του βρισκόταν διαρκώς δίπλα του.

Οταν η σύζυγός του αποφάσισε να του χαρίσει τον νεφρό της, οι πρώτες αχτίδες ελπίδας ξεπρόβαλαν.

Αρχισε μαραθώνιος εξετάσεων. Επρεπε να διαπιστωθεί αν είναι συμβατή ή όχι. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα. Μπορεί να διαρκέσει έως έξι μήνες.

Οταν οι αρμόδιοι γιατροί άναψαν πράσινο φως, δρομολογήθηκε η επέμβαση. Ολα πήγαν κατ’ ευχή.

Η ιστορία του νεαρού ζευγαριού από τον Βόλο έχει συγκλονίσει τον Βασίλη Γιαννάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Αγιοι Ανάργυροι».

«Είναι μία γενναία πράξη. Ενα δώρο ζωής ανεκτίμητο. Εμείς οι νεφροπαθείς μπορούμε να το καταλάβουμε καλύτερα από τον καθένα. Η αναμονή για να βρεθεί δότης είναι επίπονη και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη πτώση σε δωρεές οργάνων», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αύξηση πασχόντων, πτώση στους δότες

Το 2021 οι νεφροπαθείς στη Μαγνησία αυξήθηκαν κατά 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού συλλόγου. Την ίδια ώρα όμως καταγράφεται κάθετη πτώση στους δότες οργάνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 60 νεφροπαθείς να βρίσκονται σε λίστα αναμονής αναμένοντας μόσχευμα.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν καταγραφεί μόνο δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών από ζωντανούς δότες και μία από πτωματικό δότη.

«Πρέπει οι συνάνθρωποι μας να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει πάσχοντες και ότι θα πρέπει να στηρίξουν εμπράκτως τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων. Να γίνουν δότες οργάνων», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Στη Μαγνησία 200 άτομα είναι αιμοκαθαρόμενοι και 20 στη διαδικασία της περιτοναϊκής κάθαρσης.

Εκκληση για εμβολιασμούς

Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου με αφορμή τη συζήτηση με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κάνει έκκληση σ’ όλα τα μέλη του να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Τα στοιχεία συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» δυστυχώς δεν είναι ενθαρρυντικά ειδικά στους νεφροπαθείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση. Υπολογίζεται πως ποσοστό 50% δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που ελλοχεύουν να κολλήσουν τον κορονοϊό.

Αντίθετα εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90% είναι οι αιμοκαθαρόμενοι.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου