ΤΟΠΙΚΑ

Εκρηξη Σκοτινιώτη για ΔΕΥΑΜΒ

εκρηξη-σκοτινιώτη-για-δευαμβ-550587

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου όπου ήλθε προς επικύρωση η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης για πάγωμα των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για το 2014.

Ο Δήμαρχος Βόλου σε μία μακροσκελή τοποθέτησή του που κράτησε περίπου 40΄ λεπτά επιχείρησε να διαφυλάξει το κύρος της ΔΕΥΑΜΒ, ως μία δημοτική επιχείρηση που με ελάχιστο προσωπικό, παρουσιάζει ένα αξιοσημείωτο έργο, απαλλαγμένο, όπως τόνισε, από παθογένειες του παρελθόντος. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση – έκκληση του Δημάρχου προς τις δημοτικές παρατάξεις να σταματήσουν να είναι…ντήλερ των ιδιωτικών συμφερόντων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Λίγο νωρίτερα ο Π. Σκοτινιώτης είχε σημειώσει ότι εγγίζει τα όρια της πολιτικής προβοκάτσιας η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργου Μουλά σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «η ΔΕΥΑΜΒ οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία». Από που προκύπτει αυτή η εκτίμηση; σημείωσε ο Δήμαρχος Βόλου, όταν έχουμε δώσει 1.000.000 ευρώ στην ΕΡΓΗΛ και παρόλα ταύτα το ταμειακό υπόλοιπο της Επιχείρησης στα τέλη του 2013 θα αγγίξει τα 3 εκατ. ευρώ, από τα οποία το ένα εκατομμύριο ευρώ θα είναι η ίδια συμμετοχή της Επιχείρησης (ποσοστό 20%) για το δάνειο των πέντε εκατομμυρίων ευρώ που θα πάρει η ΔΕΥΑΜΒ για να κατασκευάσει τα συνοδά έργα που πρέπει να γίνουν στις περιοχές Αγιο Στέφανο, Ιωλκό και Αγριά. Εργα τα οποία είναι νομική μας δέσμευση προς το ΕΠΠΕΡΑΑ, που χρηματοδοτεί με πολλαπλάσια ποσά τα βασικά έργα αποχέτευσης στις παραπάνω περιοχές, καθώς και το νέο υδροηλεκτρικό έργο, συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ, που θα κατασκευαστεί στη θέση «Μετερίζα». Όλα τα παραπάνω έργα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, σημείωσε ο Δήμαρχος Βόλου, καθώς η ΔΕΥΑΜΒ θα αντλήσει σημαντικά έσοδα από την ολοκλήρωση και λειτουργία τους στα επόμενα χρόνια. Δεν παίρνουμε, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Βόλου, δάνειο για λειτουργικές ανάγκες της Επιχείρησης. Το παίρνουμε για επενδύσεις. Αν δεν παίρναμε το δάνειο θα έπρεπε να δεσμεύσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Επιχείρησης για τα δύο επόμενα χρόνια, είπε ο Δήμαρχος Βόλου. Μία τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε, θα ήταν οδυνηρή για την Επιχείρηση. Επιπλέον, συνέχισε ο Δήμαρχος Βόλου, θα ήταν καταστροφικό αν προχωρούσαμε σε μείωση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης. Κάτι τέτοιο θα ήταν για μας η εύκολη λύση. Θα ήμασταν αρεστοί και θα αποφεύγαμε τη διαπόμπευσή μας. Δεν είμαστε όμως περαστικοί από την πόλη. Δεν θα συγχωρούσαμε, σημείωσε, ποτέ στον εαυτό μας, να αφήσει ελλείμματα στη ΔΕΥΑΜΒ. Ο κ. Σκοτινιώτης προχώρησε και σε αριθμούς, προκειμένου να καταδείξει ότι η οικονομική ωφέλεια των καταναλωτών ακόμη και από μία θεαματική μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, θα ήταν πολύ μικρή. Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης, από μία μείωση των τελών κατά 20%, η ωφέλεια για ένα μέσο νοικοκυριό θα ήταν 0,14 λεπτά την ημέρα ( από 0,70 λεπτά την ημέρα που κοστίζει σήμερα το νερό σε 0,56 λεπτά την ημέρα ) και 4,23 ευρώ το μήνα. Αν η μείωση στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης ήταν της τάξεως του 50%, όπως ζητούσε με επερώτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου, στα 40 κυβικά το τρίμηνο, η ημερήσια ωφέλεια για ένα νοικοκυριό θα ήταν 0,35 ευρώ την ημέρα και δέκα ευρώ το μήνα.

Ακόμη ο Δήμαρχος Βόλου υποστήριξε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η μεσοσταθμική αύξηση ξεπέρασε το 25% (16,3% το 2012 και 9% το 2013). Αυτό, όπως διευκρίνισε, προκύπτει από το λόγο: Βεβαιωθέντα/Καταναλωθέντα που το 2012, όπως σημείωσε, μειώθηκε από 2,40 ευρώ το κυβικό (ύδρευση και αποχέτευση) στα 2,02 ευρώ το κυβικό (ύδρευση και αποχέτευση), για να ακολουθήσει το 2013 η οριζόντια μείωση της τιμής του νερού κατά 9%. Ακόμη ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ είπε ότι το 42% των καταναλωτών έχει τριμηνιαία κατανάλωση 0-10 κυβικά, ενώ μέχρι 40 κυβικά το τρίμηνο, είναι το 80% των καταναλωτών. Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Βόλου υποστήριξε ότι για 40 κυβικά ένα νοικοκυριό το 2011 πλήρωνε 90,41 ευρώ, ενώ το 2013 πληρώνει 63,44 ευρώ.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου